Hoogste punt bereikt nieuwbouw Leiden

Op vrijdag 25 september heeft het nieuwe SRON-gebouw in Zuid-Holland, op de Leidse Bioscience campus, haar hoogste punt bereikt. De directie van SRON heeft alle betrokkenen bedankt en getrakteerd op een lunch. Vanwege de corona-pandemie was het helaas niet mogelijk om deze bijzondere mijlpaal uitgebreid te vieren.

Het nieuwe gebouw is ontworpen door Ector Hoogstad Architecten en wordt gebouwd door bouwcombinatie MedizomZes/Kuijpers. Omdat SRON nieuwe detectietechnieken ontwikkelt voor satellieten en satellietinstrumenten bouwt met de precisie die daarbij hoort, krijgt de cleanroom een trillingsarme vloer. De 5000 kubieke meter beton, 800 ton wapening en 300 boorpalen zorgen voor genoeg massa en stabiliteit om praktisch elke trilling buiten de deur te houden.

Behalve de cleanroom is het gebouw voorzien van laboratoria, technische ruimtes met kraanbanen, een karakteristiek atrium, tribunetrappen en een in het oog springende gevel. Het gebouw is ontworpen naar de standaard van het duurzaamheidskeurmerk BREEAM Excellent. Medio 2021 wordt het in gebruik genomen.

De verhuizing van SRON’s hoofdkantoor van Utrecht naar Zuid-Holland gaat gepaard met een breder samenwerkingsverband tussen SRON, de Universiteit Leiden, de TU Delft en diverse andere kennispartners, gericht op de belangrijkste onderzoeksprogramma’s van SRON: astrofysica, exoplaneetonderzoek, aardgericht onderzoek en technologieontwikkeling.

Headerfoto v.l.n.r.: Frank van Rijn (SRON), Marco Jungbeker (Kuijpers), Gerwin van der Panne (Aronsohn), Annemieke Beers (SRON), Albert Bok (MedicomZes), Jan van der Boon (NWO) en Michael Wise (SRON). Foto credit: Remco Zwinkels