Publieksvoorlichting

SRON hecht veel waarde aan het delen van kennis met een breed publiek. Met een actieve mediastrategie, de ontwikkeling van toegankelijke communicatiemiddelen, educatieve filmpjes, open dagen en bijdragen aan tentoonstellingen in onder andere NEMO, Boerhaave en Space Expo wil SRON bij jong en oud interesse wekken voor het ruimteonderzoek.

Blogs

In 2018 zijn SRON-onderzoekers – in samenwerking met wetenschapsplatform wetenschap.nu – begonnen met het schrijven van blogs over actuele wetenschappelijke ontwikkelingen of ontdekkingen. Neem een kijkje in de keuken van het nationale ruimteonderzoek, of het nu gaat om de zoektocht naar planeten waarop leven mogelijk is, nieuwe grote ruimtetelescopen die hopelijk spectaculaire ontdekkingen gaan doen of hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij het onderzoek vanuit de ruimte. Op dit moment bekijken we of we deze reeks voortzetten. Hieronder vind je de links.

Trappist 1 en de zoektocht naar leefbare planeten
Leven buiten de aarde ontdekken? Voor mijn pensioen graag!
Zwarte gaten kijken vanuit je achtertuin
Australie is een land van extremen: een perfecte casus voor klimaatonderzoekers
Groen licht voor infrarood-ruimtetelescoop
Zomer of wintertijd? Wat zegt de sterrenkunde?
Het duizelt de onderzoekers van de exoplaneten
Leven op andere planeten: dichterbij dan je denkt?
Astronomische topontdekkingen: wie lost de atoompuzzel op?
Methaan in de atmosfeer. Wat heeft dat met mij te maken?
Analyseert kunstmatige intelligentie straks exoplaneten?
ALMA-telescoop kijkt tot in de kraamkamers van sterren
Op zoek naar de uitgestrekte armen van het kosmisch web
De sterrenhemel boven Manau Kea
Als het heelal wemelt van leven, waar blijven de UFO’s dan?
In memoriam: Arecibo-radiotelescoop (1963-2020)

Tentoonstellingen

Space Expo
Begin 2012 opende SRON een kleine tentoonstelling in Space Expo Noordwijk, ter ere van het vijftigjarig bestaan van het ruimteonderzoek in Nederland. De tentoonstelling blikte terug op beeldbepalende Nederlandse pioniers, wetenschappelijke doorbraken en invloedrijke experimenten.

Inmiddels (zomer 2022) is de tentoonstelling van Space Expo vernieuwd, met een prominente plek voor het SRON-schaalmodel van de klimaatsatelliet Sentinel 5P (ESA), die nu rondjes om de aarde draait om o.a. broeikasgassen in de aardatmosfeer te meten met het Nederlandse instrument Tropomi.
SRON heeft ook een demonstratiemodel geleverd dat laat zien hoe instrumenten als Tropomi werken (via het ‘absorptieprincipe). 

NEMO
Begin 2016 werd de door SRON gesponsorde exhibit “De tweede aarde” onthuld in NEMO Science Museum, Amsterdam. “De tweede aarde” richt zich specifiek op de leefbare zone rond een ster. Bezoekers kunnen bij de opstelling zelf de positie van een planeet veranderen in de leefbare zone rond een ster als onze zon, en aan den lijve ondervinden wat er dan gebeurt. Ook krijgen ze op een beeldscherm informatie over de veranderende leefomstandigheden op de planeet.  
In de Werkplaats van NEMO – als onderdeel van de opstelling waarnemen met technologie – kunnen bezoekers sinds 2021 de detector van het Tropomi-instrument (zie boven bij Space Expo) bewonderen.

Boerhaave
In februari 2021 is SRON een vijfjarig partnerschap aangegaan met Rijksmuseum Boerhaave, dat mede heeft geleid tot een vernieuwing van de themazaal ‘Grote Vragen’, gericht op de 21ste eeuw en de toekomst. Het gaat hier om de grote maatschappelijke uitdagingen over het universum, het klimaat, de maakbaarheid van het leven en gezondheid. Ook de ethische dilemma’s komen hierbij aan de orde. De nieuwe zaal opent in juli 2022.
In de huidige tentoonstelling is een opengewerkt 3D-model van SPEXone te bewonderen. SPEXone is een compact, optisch satellietinstrument dat aerosolen gaat karakteriseren vanuit een lage baan om de aarde. Het instrument gaat vliegen op NASA’s PACE-satelliet (lancering 2023). SPEXone wordt ontwikkeld door een Nederlands consortium bestaande uit ruimteonderzoeksinstituut SRON en Airbus Defence and Space Netherlands, daarbij ondersteund door opto-mechanische experts van TNO. 
Aerosolen zijn kleine deeltjes als roet, as en woestijnstof in onze atmosfeer. Ze hebben grote invloed op klimaatverandering en luchtvervuiling, maar hun precieze rol is onvoldoende bekend. Hierdoor liggen de scenario’s voor klimaatopwarming voor het jaar 2100 wel drie graden Celsius uit elkaar.

Open dagen

Tijdens het Weekend van de Wetenschap trekken de open dagen van SRON honderden bezoekers op de locaties in Utrecht en Groningen. Bezoekers kunnen snuffelen aan de nieuwste ontwikkelingen in het aardatmosfeer- en ruimteonderzoek en een kijkje nemen in de labs en cleanrooms. Er zijn ook kinderlezingen en een pretlab voor kinderen. Als gevolg van de verhuizing van SRON Utrecht naar Leiden vindt de open dag van de hoofdvestiging in Leiden plaats op zondag 25 september; op 2 oktober is SRON aanwezig op de open dag van ESA/ESTEC in Noordwijk. De open dag van de vestiging in Groningen vindt gewoon plaats tijdens het weekend van de wetenschap in begin oktober.

Educatieve filmpjes en tv-programma’s

SRON maakt ook educatieve filmpjes over het ruimteonderzoek, bijvoorbeeld in samenwerking met NTR Schooltv, ESERO NL/Science CenterNEMO, zoals dit filmpje over onze verzonken tralies.