Canon van het Nederlands ruimteonderzoek

Vijf toptienlijstjes over Nederland in de ruimte

Deze wegpagina’s over 50 jaar ruimteonderzoek in Nederland zijn mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Netherlands Space Office (NSO).

Halverwege de jaren vijftig van de 20ste eeuw – met name na de lancering van de Russische Sputnik-satelliet in 1957 – zien astronomen in dat de ruimtevaart kan helpen de grote vragen van het ruimteonderzoek te beantwoorden. Henk van de Hulst richt in 1960 de Commissie voor Geofysica en Ruimteonderzoek van de KNAW op; Kees de Jager volgt op 1 oktober 1961 met de Werkgroep Ruimteonderzoek van Zon en Sterren. Het is het begin van een ontwikkeling waarin Nederlandse sterrenkundigen wereldwijd een grote reputatie opbouwen.

Uit onder andere de werkgroep van Kees de Jager ontstaat het Laboratorium voor Ruimteonderzoek, later SRON Netherlands Institute for Space Research. Dit lab ontwikkelt zich tot een internationaal vooraanstaand instituut. De vijftigste verjaardag van het Nederlands ruimteonderzoek is voor SRON een goede aanleiding om de beeldbepalende onderzoekers, de doorbraken in het onderzoek, de grensverleggende experimenten, de sleuteltechnologieën en de grote vragen voor de toekomst op een rijtje te zetten. We doen dat aan de hand van vijf toptienlijsten (zie het menu links).