Wim Hermsen ontvangt COSPAR Distinguished Service Medal

Voormalig SRON-astronoom Wim Hermsen heeft de COSPAR Distinguished Service Medal in ontvangst genomen op de tweejaarlijkse Scientific Assembly van het internationale Commitee on Space Research (COSPAR). Deze onderscheiding bestaat sinds 1992 en is pas elf keer eerder uitgereikt. Er wordt ook een asteroïde of dwergplaneet naar Hermsen vernoemd. 

Wim Hermsen ontvangt de COSPAR Distinguished Service Medal vanwege zijn tomeloze inzet voor COSPAR sinds 1988. Hij was onder meer organisator van de tweejaarlijkse vergadering in Den Haag (1990), nationaal vertegenwoordiger namens Nederland (1988-2010), lid van het COSPAR Bureau (1990-1998), vicepresident (2002-2010), voorzitter Finance Committee (2010-2018), en voorzitter Nominations Committee (2018-2022).

Tijdens zijn carrière bij (de voorloper van) SRON werkte Hermsen als wetenschapper binnen de hoge-energie astrofysica vanaf 1972 aan verschillende ruimtetelescopen voor gammastraling. Hij was co-investigator van ESA’s COS-B telescoop, co-principal investigator van het instrument COMPTEL aan boord van NASA’s Compton Gamma-Ray Observatory en mission scientist voor ESA’s INTEGRAL telescoop. Hermsen is (co)auteur van ruim vijfhonderd artikelen in vakbladen. Sinds zijn pensioen in 2012 is hij tot aan de verhuizing van SRON-Utrecht naar Leiden in 2021 actief gebleven in het ruimteonderzoek, onder andere binnen de waarneemprogramma’s van INTEGRAL, XMM-Newton en LOFAR, en als hoofdauteur van papers in bijvoorbeeld Science. Ook bleef hij nog een aantal jaar colleges geven als hoogleraar aan de UvA.

Toen Hermsen zijn promotieonderzoek bij SRON en de Universiteit Leiden begon, nam hij deel aan de Olympische Spelen van 1972 in München, als lid van het Nederlandse waterpoloteam. Tijdens de overhandiging van de COSPAR Distinguished Service Medal werd Hermsen dan ook geroemd als echte teamspeler. ‘Fair play, sporting initiative and dedication to his COSPAR team characterize Professor Wim Hermsen’s most productive contributions to COSPAR during the past thirty years. He is a most outstanding recipient of the COSPAR Distinguished Service Medal.’