SRON astronomer Kaastra advisor for Astro-H

SRON astronoom Kaastra in adviesraad Japanse ruimtetelescoop

Astrofysicus bij SRON, Jelle Kaastra, vertegenwoordigt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in de wetenschappelijke adviesraad voor de Japanse ruimtetelescoop Astro-H. De raad adviseert de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA over het wetenschappelijk programma van de telescoop, die in 2013 gelanceerd moet worden. Japan, de Verenigde Staten en Europa werken nauw samen bij de bouw van Astro-H. SRON is betrokken bij het Europese deel van de missie.

arstist impression of Astro-H (image: JAXA)

Astro-H gaat kijken naar astronomische objecten die röntgenstraling uitzenden. Daarmee gaat hij het werk van de huidige röntgentelescopen, zoals XMM-Newton en Chandra voortzetten. Astro-H zal veel beter zijn in het maken van plaatjes van relatief uitgestrekte en lichtzwakke objecten, zoals clusters van melkwegstelsels. Bovendien kan Astro-H daar heel precieze spectra van maken waaruit sterrenkundigen kunnen afleiden welke atomen zich waar in het object bevinden.

SRON heeft al een wereldnaam op het gebied van ruimteonderzoek met röntgentelescopen. Voor XMM-Newton van ESA en Chandra van NASA bouwde het instituut al voor de wetenschap vitale delen. Jelle Kaastra, grootgebruiker van beide röntgentelescopen, deed baanbrekend werk in het onderzoek naar hete gassen die tussen clusters van melkwegstelsels hangen. Zo wist hij met XMM-Newton, samen met collega Norbert Werner, vorig jaar een groot deel van de verborgen materie tussen deze clusters te traceren.