Herschel on its way to launch base

Herschel op weg naar lanceerbasis

Gisteravond om half zes is een Antonov-transportvliegtuig opgestegen vanaf Schiphol met aan boord de ruimtetelescoop Herschel van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Eindbestemming van de vlucht is de Europese lanceerbasis in Kourou, Frans-Guyana. Daar zal Herschel met het door SRON ontwikkelde ruimte-instrument HIFI half april zijn reis voortzetten per Ariane-5 raket.

Herschel being prepared for transport (image: ESA)

Herschel verliet ESTEC, het technologisch centrum van ESA in Noordwijk na een grondige testcampagne. Voor Herschel en HIFI verliep die campagne zeer succesvol. Projectleider Frank Helmich: ‘HIFI is loepzuiver.’ In maart zal een team van SRON naar de lanceerbasis reizen om tot het laatste moment voor lancering de gezondheid van HIFI te monitoren.

Herschel is de grootste ruimtetelescoop die tot nu toe werd gebouwd. Met een spiegel van 3,5 meter doorsnee gaat hij op anderhalf miljoen kilometer van de aarde infraroodstraling opvangen van koude en ver weg gelegen objecten in het heelal. Herschel is de enige ruimtetelescoop die kan ‘kijken’ in golflengten van ver infrarood tot submillimeter. Hiermee onderzoekt hij een vrijwel onontgonnen gebied voor de sterrenkunde.

HIFI
HIFI is een van de drie wetenschappelijke instrumenten aan boord van Herschel. Het is gebouwd door een consortium onder leiding van SRON. HIFI gaat wetenschappers uit de hele wereld meer vertellen over de aanwezigheid van moleculen in het heelal, zoals water, en over het ontstaan van sterren en planeten.