Ruim 1000 bezoekers op SRON open dagen

Ruim 1000 bezoekers van alle leeftijden hebben in 2023 een bezoek gebracht aan de open dagen van SRON Netherlands Institute for Space Research in Groningen en Leiden. Tijdens de open dagen, op zondag 1 oktober in Groningen en op zaterdag 7 oktober in Leiden, maakten bezoekers van alle leeftijden kennis met het ruimteonderzoek.

De open dag in Groningen organiseerden we samen met het Kapteyn Astronomical Institute, het onderzoeksinstituut voor Sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Wetenschap in de ruimte

In lezingen vertelden wetenschappers van SRON en Kapteyn over wat zij kunnen onderzoeken met behulp van ruimte-instrumenten. Die van onszelf en van anderen op ruimtetelescopen en -satellieten van NASA, ESA en JAXA.
Bijvoorbeeld over het onderzoek naar exoplaneten, naar luchtvervuiling, naar de geboorte van sterren, en naar onvoorstelbaar heet gas, dat gigantische bellen in de ruimte blaast.

Kinderen en de ruimte

Kinderen, die zich prachtig kunnen verwonderen en de mooiste vragen kunnen stellen, leerden meer over wat zich in de ruimte afspeelt, én hoe je die geheimen ontrafelt. Kinderen konden ook leren solderen, een eigen spectrometer knutselen en een ijsje eten dat met stikstof wordt gekoeld, nét zoals die gevoelige detectoren.

Ruimte instrumenten maken

Onze system engineers, mechanici en instrumentmakers demonstreerden graag met proefjes en voorbeelden het ontwerpen, maken en testen van instrumenten voor telescopen en satellieten.

Bijvoorbeeld welke informatie je kunt halen uit licht. En hoe zij daar (ijskoude) detectoren voor ontwerpen die heel gevoelig zijn. En hoe zij instrumenten ontwerpen en bouwen die de gevoelige detectoren tegen teveel hitte, kou, ongewenst licht, lanceringen en kosmische straling beschermen.

Wetenschapsfestival

De open dag in Groningen met het Kapteyn Instituut was onderdeel van het Groningse wetenschapsfestival Zpannend Zernike.
De open dag in Leiden was onderdeel van het Weekend van de Wetenschap en The SpaceweekNL.