Students debate in parliament on space issue

Jongeren debatteren over ruimtevaart in Tweede Kamer

Scholieren van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht gaan op 9 oktober in de oude zaal van de Tweede Kamer met elkaar in debat over ruimtevaart. Het jongerendebat is een voorproefje op het ‘echte’ debat dat Tweede Kamerleden begin november voeren. Een jury, bestaande uit de Tweede Kamerleden Marianne Besselink (PvdA), Sharon Gesthuizen (SP) en Sander de Rouwe (CDA), kiest na afloop de beste debater.

Ruimtetelescoop XEUS, die volgens plannen van ESA in de toekomst gelanceerd zal worden. (Beeld ESA, C. Carreau)

Stel we hebben een flink bedrag, zeg 150 miljoen euro, te besteden aan een ruimtevaartproject. Wat gaan we ermee doen? Gaan we het gebruiken om een satelliet te bouwen die vanuit de ruimte de aarde behoedt voor broeikaseffect en milieurampen? Of gaan we onze blik naar buiten richten en het zonnestelsel en heelal exploreren om daardoor onze aarde beter te begrijpen in het grotere kosmisch perspectief? Dit is de fictieve casus waarover de VWO-leerlingen van het Willem de Zwijger College het debat met elkaar aangaan.

Om goed beslagen ten ijs te komen, brachten de leerlingen vorige week een bezoek aan Space Expo in Noordwijk en ESTEC, het technologisch centrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Daar kregen ze, na verdeling in twee kampen, een ‘masterclass’ van sterrenkundejournalist Govert Schilling en klimaatonderzoeker van het KNMI Rob van Dorland. Debatleider en voormalig wereldkampioen debatteren Lars Duursma bracht de leerlingen de kneepjes van het debatteervak bij.

Debatleider Lars Duursma geeft een masterclass over debatteren.

Het jongerendebat, dat is georganiseerd door het het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR), het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON en de dienst communicatie van de Tweede Kamer, gaat vooraf aan het ‘echte’ ruimtevaartdebat dat begin november in de Tweede Kamer plaatsvindt. Onderwerp van debat is dan het nationale ruimtevaartprogramma en de Nederlandse inzet op de ESA-ministersconferentie die eind november plaatsvindt in Den Haag.

Na afloop van het jongerendebat zal de voorzitter van de vaste kamercommissie Economische Zaken, Jacques Tichelaar, een reizende ruimtevaarttentoonstelling openen die in de maanden oktober en november de Tweede Kamer aandoet. De tentoonstelling bestaat uit drie ruimtecapsules, die informatie herbergen over de Nederlandse ruimtevaart.

Praktische informatie:
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met donderdag 20 november aanstaande. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 09.00 – 17.00 uur. Gebouw Tweede Kamer, ingang aan de Lange Poten 4, Den Haag. Belangstellenden dienen wel een legitimatiebewijs mee te nemen.