Open house Space Research: 19 and 26 October

Open dagen ruimteonderzoek: 19 en 26 oktober

Het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON zet de deuren van zijn vestigingen open voor publiek. Op zondag 19 oktober 2008 is het open dag bij de Utrechtse vestiging van SRON, op zondag 26 oktober bij de Groningse vestiging. Er zijn presentaties, demonstraties, lezingen en films over de nieuwste ontwikkelingen in het ruimteonderzoek. Voor kinderen is er een speciaal programma.

In de stofvrije cleanrooms wordt verteld aan welke strenge eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen. (beeld: SRON)

Ruimteonderzoek spreekt jong en oud tot de verbeelding. Hoe ontwikkel je een ruimte-instrument dat in de barre ruimteomstandigheden atomen en moleculen kan detecteren in de uithoeken van het heelal? En dat, nadat al die gevoelige apparatuur het geweld van een raketlancering heeft doorstaan. Ingenieurs, sterrenkundigen en aardonderzoekers van SRON vertellen op de open dag over hun werk aan het ruimte-instrument HIFI, dat volgend jaar gelanceerd wordt naar een punt op anderhalf miljoen kilometer van de aarde, en over de nieuwste plannen voor het ruimte-instrument TROPOMI dat met ongekende precisie de verspreiding van broeikasgassen in de aardse atmosfeer kan volgen.

Programma SRON Utrecht 19 oktober

Er zijn van 12.00-17.00 uur doorlopend twee verschillende rondleidingen, die elk een uur duren. De rondleidingen voeren langs presentaties door ruimteonderzoekers over hun werk. Ook is het mogelijk de stofvrije ‘cleanrooms’ te bezoeken, waar verteld wordt aan welke eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen.
De hele dag door zijn er films te zien, één over HIFI, het meest complexe ruimte-instrument dat ooit gebouwd is onder Nederlandse leiding, en over 50 jaar geschiedenis van de ruimtevaart. Doe mee aan de Google Earth quiz, veroorzaak de grootste aardbeving in Utrecht of zet de MafKijker op en probeer uit het doolhof te komen. Kinderen kunnen in het pretlab terecht om hun eigen ruimteonderzoek te doen of een toeristische reis te maken naar de planeet Mars.

Kinderen kunnen een toeristische reis naar de planeet Mars maken (beeld: NASA).

Programma SRON Groningen 26 oktober

Er zijn van 12:00-17:00 uur rondleidingen door het instituut met uitleg over het zonnestelsel en het heelal. Onderzoekers leggen uit wat een spectrum is en hoe je een zwart gat kunt zien. Het ruimte-instrument HIFI en een schaalmodel van de ruimtetelescoop Herschel zijn te bewonderen. Doorlopend zijn er diverse films te bekijken en kinderen kunnen hun eigen bouwmodellen maken of ruimteproefjes doen. Bekijk de film van de Open dag RUG op YouTube

Locaties
Utrecht: SRON, Sorbonnelaan 2, Utrecht (De Uithof), 030-2535600. Tijd: 12.00-17.00 uur. Toegang is gratis.

Groningen: SRON, Landleven 12 (Zernikegebouw), Groningen, 050- 3634074. Tijd: 12.00-17.00 uur. Toegang is gratis.