SRON launches space classes in Sonnenborgh museum & observatory

In het schooljaar 2010-2011 verzorgen onderzoekers van SRON Netherlands Institute for Space Research elke laatste donderdag van de maand ‘space classes’ in Sonnenborgh museum & sterrenwacht (Utrecht). Deze master classes voor de bovenbouw van het VWO bestrijken de volle breedte van het fascinerende onderzoek vanuit de ruimte. Begin oktober – in de World Space Week – vindt een speciale aftrap plaats met twee space classes in één week.

Image

In de space classes behandelen de SRON-onderzoekers onder meer het onderzoek aan zwarte gaten, supernovae, sterrenstelsels, de oorsprong van de elementen en het ontstaan van het heelal. Ze leggen de leerlingen ook uit hoe dat onderzoek wordt gedaan, bijvoorbeeld met door SRON ontwikkelde ruimte-instrumenten en detectoren. Dichter bij huis gaat het over onderzoek aan planeten van ons zonnestelsel, aan kometen en aan de aardatmosfeer. Welke voordelen zijn er bijvoorbeeld om de aarde te bekijken met dure satellieten vanaf 800 kilometer hoogte? Ten slotte komt ook de sterk tot de verbeelding sprekende speurtocht naar planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) uitgebreid aan de orde.

In het schooljaar 2010-2011 vinden elke laatste donderdag van de maand twee identieke space classes van 45 minuten plaats in Sonnenborgh, plus een rondleiding van 45 minuten door de sterrenwacht. Begin oktober – als speciale aftrap in de World Space Week – organiseren SRON en Sonnenborgh twee space classes. Op dinsdagmiddag 5 oktober reist John Heise terug in de tijd om het heelal te laten zien zoals dat er kort na de oerknal uitzag.  Ruimteonderzoekster Daphne Stam legt op donderdagmiddag 7 oktober uit hoe de speurtocht naar planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) in zijn werk gaat en op welke manier astronomen er in de toekomst achter denken te komen of er leven is op een exoplaneet. Op dit moment is er ook op deze data in oktober nog plek voor scholen. Zij kunnen zich hiervoor aanmelden bij Sonnenborgh. Aan de eerste twee space classes zijn geen kosten verbonden voor de scholen.

Daphne Stam geeft een spaceclass over exoplaneten

Met de Space Classes wil SRON ook iets oudere leerlingen enthousiast maken voor de bètawetenschappen in het algemeen en het onderzoek vanuit de ruimte in het bijzonder. Het Nederlands onderzoek vanuit de ruimte behoort al geruime tijd tot de internationale top en staat voor een fascinerende ontdekkingsreis langs aarde en heelal, met baanbrekende resultaten en toepassingen die onze samenleving tot voordeel strekken. Het uitdragen van deze boodschap rekent SRON tot zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. SRON steunt ook de ambitie van Sonnenborgh om uit te groeien tot een regionaal educatief- en wetenschapscentrum.

Meer informatie
Zie voor het hele programma http://www.sonnenborgh.nl/page=site.home#page-index(2).