Open Day at SRON: How to observe exoplanets?

Op 10 en 17 oktober zet SRON Netherlands Institute for Space Research de deuren weer open voor het publiek. Op de open dagen in Utrecht (10 okt.) en Groningen (17 okt.) komt de bezoeker via presentaties, demonstraties, lezingen en films veel te weten over de nieuwste ontwikkelingen in het ruimteonderzoek, waaronder de speurtocht naar planeten buiten ons eigen zonnestelsel.

Hoe ontwikkel je een ruimte-instrument dat in de barre omstandigheden in de ruimte moleculen kan ontdekken ? En hoe zorg je dat die gevoelige apparatuur het geweld van een raketlancering doorstaat? Waarom proberen astronomen niet alleen het zichtbare licht maar ook andere straling uit het heelal in kaart te brengen? Op deze en andere vragen geven de ingenieurs, sterrenkundigen en aardonderzoekers antwoord tijdens de open dagen van SRON, die feitelijk deel uitmaken van de internationale Spaceweek. De Spaceweek is een dikke week vol ruimtevaartactiviteiten, waarin ook de eerste SRON- spaceclasses in het Utrechtse museum & sterrenwacht Sonnenborgh vallen.

Image

Programma SRON Utrecht
Op 10 oktober van 12.00-17.00 uur vinden in Utrecht doorlopend twee verschillende rondleidingen onder begeleiding plaats, die elk een uur duren. Ruimteonderzoekers vertellen dan onder meer over hoe je broeikasgassen in de aardatmosfeer vanuit de ruimte meet, hoe je zwarte gaten in de ruimte opspoort, hoe je ruimte-instrumenten bouwt en ontwerpt en hoe je steeds gevoeliger detectoren maakt. Ook is het mogelijk de stofvrije ‘cleanrooms’ te bezoeken, waar de ruimte-instrumenten van SRON worden getest en in elkaar gezet. Verder zijn er de hele dag door films te zien: over de moleculenjager HIFI en over de geschiedenis van de ruimtevaart. Bezoekers kunnen tenslotte meedoen aan de Google Earth quiz, zien hoe je exoplaneten waarneemt, ontdekken wat een spectrum is, de grootste aardbeving in Utrecht veroorzaken of verdwalen in het spiegeldoolhof van de MafKijker.

Speciaal voor kinderen is er de kinderlezing Sterren kijken met onzichtbaar licht. Buiten kunnen kinderen met SRON-onderzoekers een echte waterraket lanceren en meedoen aan een ballonwedstrijd.

Image

Programma SRON Groningen
Op 17 oktober vinden in de Groningse vestiging van SRON van 12:00-17:00 uur rondleidingen plaats, met uitleg over het zonnestelsel en het heelal. Onderzoekers leggen uit hoe sterren en planeten worden geboren en hoe je zwarte gaten kunt zien. Er draaien doorlopend films over het ruimteonderoek en kinderen kunnen knutselen, solderen en kleuren in het lab. En er zijn vele ruimteproefjes met vacuum en stikstof. Ook hier kunnen kinderen een waterraket lanceren en meedoen aan de ballonnenwedstrijd.

Locaties
Utrecht: SRON, Sorbonnelaan 2, Utrecht (De Uithof), 030-2535600. Tijd: 12.00-17.00 uur. Groningen: SRON, Landleven 12 (Zernikegebouw), Groningen, 050- 3634074. Tijd: 12.00-17.00 uur. Toegang is gratis.

Meer informatie over de open dag is te vinden op de open dag pagina. Het volledige programma van de Spaceweek is te vinden op de spaceweek pagina. Informatie over de spaceclasses van SRON is te vinden op de spaceclasses pagina.