Girls’ Day 2024: 57 meiden duiken in het ruimteonderzoek

Op donderdag 11 april 2024, tijdens Girl’s Day, duiken 57 meiden van drie middelbare scholen rond Leiden en Groningen in het Nederlandse ruimteonderzoek bij SRON, Kapteyn Instituut en NOVA.

Girls’ Day, op nog veel meer plekken in heel Nederland, is een initiatief van VHTO voor schoolmeiden van 10 tot 15 jaar. Het doel is om meisjes op jonge leeftijd te interesseren voor bèta, techniek en IT.

VIDEOUPDATE: een impressie van Girls Day in het ruimteonderzoek

Experimenteren met licht, solderen ėn aan de slag met satelliet-data

Meiden van Visser ’t Hooft uit Leiderdorp en DaVinci in Leiden (totaal 27) en het Gomarus College in Groningen (totaal 30) krijgen tijdens het bezoek aan SRON, Kapteyn en NOVA van vrouwelijke rolmodellen een kijkje in de sterrenkunde, aardonderzoek, en planeetonderzoek. En in de rol van vrouwen in het maken van telescoop- en satelliet-instrumenten voor het Nederlandse, maar ook wereldwijde wetenschappelijke onderzoek naar de ruimte en vanuit de ruimte naar de aarde.

Wat is er te doen

Hun gastvrouwen ontwierpen bijvoorbeeld onderdelen voor de James Webb Space Telescoop, maakten de testruimte voor camera’s van de toekomstige Plato telescoop, of bouwden de ontvangers voor de ALMA, telescoop. Of ze weten als onderzoeker alles van de geboorte van onze Melkweg, het opsporen van methaan of het ontwerpen van sensorsystemen.

Zelf aan het werk

De meisjes ontmoeten vrouwelijke sterrenkundigen, aardonderzoekers en computerwetenschappers, maar ook ingenieurs die onderzoeksfaciliteiten maken. De meisjes gaan met hen solderen, met satellietdata aan de slag in Leiden, naar de sterrenwacht in Groningen en ze ontdekken met experimenten de geheimen van licht.

Waarom is een Girls’ Day nog nodig?

Girls’ Day vergroot de kans dat meisjes straks ook kiezen voor wetenschap, techniek en IT. Meiden en vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in techonderwijs en -beroepen. Slechts 17% van de werknemers in bèta, techniek en IT is vrouw.

Meer verschillende ogen zien meer

Vanuit het ruimteonderzoek kunnen we hier het volgende over zeggen. Als we altijd alleen in optisch licht naar de sterrenhemel gekeken hadden, hadden we nooit geweten hoe anders het er uit zag in infrarood of röntgen. En nooit geweten wat we daar allemaal van geleerd hebben. Hoe diverser de ogen, hoe ruimer de blik. Daarom willen wij een divers onderzoekers- en ingenieursbestand, waar ook meiden in thuis horen.

Sahar Yadegari, directeur van VHTO: “We zijn heel blij dat deze Girls’ Day weer honderden bedrijven door heel Nederland mee doen. Daardoor kunnen we duizenden meiden ervaren dat techniek ook hun wereld is, dat ze er thuishoren dat ze het kunnen en dat ze het leuk vinden. Meiden en vrouwen moeten invloed kunnen uitoefenen op het vormgeven van techniek en technologie, onze samenleving wordt er immers meer en meer door vormgegeven.”