Foton Race and Tropomi movie at Open Days 2013

{multithumb thumb_width=200}

Bezoek cleanroom

Ruimtevaartonderzoeksinstituut SRON opent aanstaande zondag 6 oktober weer haar deuren voor publiek op locaties in Utrecht en Groningen. Nieuw dit jaar is Foton Race, een gigantisch planeten bordspel op de vloer. Ook kunnen bezoekers de nieuwste SRON film bekijken: ‘Werken aan Tropomi, een wakend oog op de aarde’.

Tijdens de Open Dag geven ruimteonderzoekers interessante presentaties en demonstraties. De superschone cleanrooms zijn opengesteld voor publiek. Hier kunnen bezoekers ontdekken hoe de ontwikkeling van gevoelige detectoren in zijn werk gaat en aan welke eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen om een raketlancering te overleven.

Ouders en kinderen kunnen op de locatie Utrecht meedoen aan het nieuwe Foton Race, een spannend bordspel langs de planeten. Wie is er als eerste bij de finish? Nieuw is ook het maken van een eigen exoplaneet. Buiten ons zonnestelsel ontdekken planeetjagers voortdurend nieuwe planeten. Bezoekers kunnen op de computer een eigen exoplaneet ontwerpen, een naam geven en als print mee naar huis nemen.

Op de Open Dag 2013 is de première van de film ‘Werken aan Tropomi, een wakend oog op de aarde’. De film laat zien hoe ingenieurs en technologen werken aan Tropomi, een instrument dat in 2015 wordt gelanceerd aan boord van een Europese satelliet. Tropomi is een zeer nauwkeurig meetinstrument dat tussen de wolken door tot op de grond kan kijken en zo informatie geeft over luchtvervuiling en klimaatverandering.

Kinderen hebben op de Open Dag een eigen ruimte-laboratorium bij SRON Utrecht. Ze kunnen zelf gel maken en knutselen met electronica. Ook is er een interessante kinderlezing over planeten en raketten.