De Origins Center podcast: Over leven in het heelal

Op vrijdag 31 maart 2023 lanceert het Origins Center een Nederlandstalige podcast waarin ze luisteraars kennis laten maken met het baanbrekende werk van toponderzoekers van eigen bodem. In aflevering 1: SRON-onderzoeker Floris van der Tak. 

Zijn wij alleen in het universum of wemelt het van de aliens, maar hebben wij ze gewoon nog niet gevonden? Waar moet je naar zoeken als je ze probeert te vinden? En wat is leven eigenlijk? Over deze en andere vragen gaat Ewout Lowie in gesprek met vooraanstaande Nederlandse onderzoekers die betrokken zijn bij het Origins Center: het nationale kenniscentrum gericht op de oorsprong en evolutie van leven op aarde en in het heelal.

In aflevering 1 zijn hoogleraar sterrenkunde Floris van der Tak en hoogleraar planetaire evolutie Wim van Westrenen te gast, om te vertellen hoe absurd groot het heelal is en hoe groot de kans is dat er op andere planeten ook leven is ontstaan. In aflevering 2 vertellen Dr. Daphne Stam en Dr. Frans Snik hoe je kunt zoeken naar sporen van leven op planeten die extreem ver weg zijn. Ook gaat Ewout in die tweede aflevering op zoek naar een Nederlandse vrouw wier stem is vereeuwigd op een grammofoonplaat die al sinds de jaren zeventig, aan boord van de Voyager-ruimteschepen, door de kosmos vliegt.

Klik hier voor de trailer.