Ballontelescoop GUSTO klaar voor integratie met gondel

Klik hier voor het meest actuele nieuws over GUSTO.

Nasa’s ballontelescoop GUSTO heeft zijn pre-shipment review succesvol doorlopen. Hij wordt nu verscheept van de University of Arizona naar Johns Hopkins Applied Physics Laboratory voor de integratie met de gondel. Dit betekent dat GUSTO op schema ligt om in december te worden opgelaten vanaf Antarctica. SRON en TU Delft hebben samen GUSTO’s drie 8-pixel camera’s ontwikkeld die het kosmische materiaal tussen de sterren gaan waarnemen. 

NASA’s Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory (GUSTO) missie is een ballontelescoop die 55 dagen rond de aardatmosfeer gaat vliegen boven Antarctica, op de rand van de ruimte op 36 kilometer hoogte. Het observatorium bestaat uit een telescoop van één meter doorsnee en een cryogeen instrument, gedragen door een Ultra-Long Duration Balloon.

GUSTO bevat drie camera’s die spectrale lijnen gaan meten op 1,4 en 1,9 en 4,7 terahertz, om respectievelijk geïoniseerd stikstof (NI), koolstof (CII), and zuurstof (OI) te meten in het spectrum van het interstellaire medium—het stof dat tussen de sterren zweeft. Dit helpt astronomen om de levenscyclus te bepalen van het gas in onze Melkweg. Ook zien ze hiermee de vorming en het uiteenvallen van stervormende wolken en begrijpen ze de gasstromen beter in de buurt van het centrum van de Melkweg.

Het GUSTO-team heeft nu alle drie camera’s samen met lokale oscillatoren in een cryostaat van 4 Kelvin geïnstalleerd. Die cryostaat is vervolgens op de telescoop gemonteerd. Het geheel wordt nu verscheept naar het Applied Physics Laboratory voor integratie met de gondel—de laatste stap in het proces. Vanwege Covid-19 en een aantal technische uitdagingen heeft GUSTO twee jaar vertraging opgelopen.

SRON en TU Delft leveren de zogenoemde Hot Electron Bolometer multi-pixel (heterodyne) camera’s en een multi-beam lokale oscillator op basis van een quantum cascade laser en een novel phase grating, die de detectoren helpt om de precieze kleur te bepalen van het invallende ver-infrarood licht.

Onderschrift afbeelding: Leden van het GUSTO-team van de University of Arizona en SRON voor de telescoop in een nieuwe hangar in Arizona. Credit: SRON/Peter Roelfsema