Publiekssymposium TROPOMI: het Nederlandse vlaggenschip voor aardobservatie

TROPOMI is een satellietinstrument van Nederlandse makelij dat nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Op 25 september 2017 staat de lezingenserie KNAW & OBA – de beste kennis in het teken van dit meetinstrument. Met een publiekssymposium in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam gaan we in op de metingen, de nieuwe technologie in het instrument, en het gebruik van de data ten behoeve van wetenschap en beleid aangaande luchtkwaliteit en klimaat.

Luchtvervuiling waargenomen vanuit de ruimte’, beeld KNMI

Vanuit de ruimte observeert TROPOMI de lucht boven land en zee en brengt onder meer koolmonoxide, methaan, stikstofdioxide en ozon in kaart waarna de gegevens binnen drie uur voor iedereen beschikbaar zullen zijn. TROPOMI maakt het mogelijk om de vervuiling van afzonderlijke steden te zien, zodat we de effecten van milieubeleid kunnen volgen.

Sprekers

Maarten Krol, hoogleraar Wageningen UR – De rol van satellietwaarnemingen voor luchtkwaliteit- en klimaatonderzoek.

Pepijn Veefkind, PI-TROPOMI, senior onderzoeker KNMI/universitair hoofddocent TU Delft – TROPOMI: wetenschappelijk onderzoek, lange termijn monitoring en operationele toepassingen.

Nick van der Valk, senior system engineer TNO – Op het randje van het kunnen: nieuwe technologie voor nog nauwkeurigere luchtkwaliteit en klimaat metingen.

Ilse Aben, co-PI TROPOMI, senior onderzoeker SRON/bijzonder hoogleraar Vrije Universiteit – Wat kan TROPOMI ons leren over methaan?

Slotwoord door Gerard van der Steenhoven, directeur KNMI, hoogleraar Universiteit Twente.

De avondvoorzitter is Rens Waters, directeur SRON, Netherlands Institute for Space Research.

Datum: 25 september 2017 van 19:00 tot 21:00 uur
Locatie: Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Theaterzaal OBA, zevende etage, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Aanmelden

U bent van harte welkom bij dit symposium. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk. Dat kan via het aanmeldformulier op de site van de KNAW: http://knaw.nl/nl/actueel/agenda/tropomi-het-nederlandse-vlaggenschip-voor-aardobservatie