Technasiumscholen bij SRON te gast

Middelbare vwo-scholieren die het Technasium volgen, hebben Onderzoek en Ontwerpen als examenvak. In hun examenjaar leggen zij een Meesterproef af. Scholieren met een voorliefde voor lucht- en ruimtevaart konden als Meesterproef dit jaar kiezen voor deelname aan Moonmission 2018: een stapsgewijze missie van opdrachtgever Recycle Valley om op termijn een plastic verpakking op de maan op te gaan ruimen, die astronauten van Apollo 15 daar hebben achtergelaten bij het installeren van de LRRR.

Technasiumleerlingen bezoeken SRON (Credit SRON/Renske van den Berg)

 

Deelnemende leerlingenteams van de verschillende scholen moeten een cubesat bouwen en worden daarin begeleid door ISIS in Delft. Onderdeel van hun Meesterproef programma was ook een leerzame rondleiding bij SRON Netherlands Institute for Space Research.

Daar wordt niet alleen wetenschap bedreven (astronomie, exoplaneetonderzoek, aardatmosfeeronderzoek, technologisch onderzoek) maar daar worden ook nieuwe ruimtebestendige satellietinstrumenten voor dat onderzoek ontwikkeld. Leerlingen mochten de SRON-experts dan ook alles vragen als inspiratie voor hun eigen bouwproject.