Start of ‘Search for life’

Leven maken uit de ‘oersoep’

Kinderen en wetenschappers op zoek naar leven in nieuwe tentoonstelling

Op 22 april starten kinderen in science center NEMO samen met wetenschappers de ‘oersoep’ (het beroemde Miller-Urey-experiment). NEMO opent hiermee de nieuwe tentoonstelling Zoeken naar leven – een interactieve tentoonstelling die het mysterie van het leven ontrafelt, vanaf de Big Bang* tot in de verre toekomst, op aarde en in het heelal. Gelijktijdig start de Technische Universiteit Eindhoven hetzelfde experiment. NEMO laat de ‘oersoep’ vijf jaar staan.

Image

In 1953 deden de Amerikaanse wetenschappers Miller en Urey een belangwekkend experiment. Bij hun zoektocht naar de bouwstenen van leven, toonden zij aan dat binnen één week uit een soort oersoep van ‘dode’ elementen, spontaan bio-bouwstoffen kunnen ontstaan. Tenminste, wanneer je het mengsel met bliksem bestookt.

Het leven is uit sterrenstof ontstaan. Dus als we willen weten hoe dat precies is gebeurd, hebben we ruimtetelescopen nodig, zoals de Herschel-ruimtetelescoop. Herschel, met aan boord het onder leiding van SRON ontwikkelde instrument HIFI, gaat vlak na de opening van de tentoonstelling de ruimte in. HIFI gaat speuren naar moleculen in de uithoeken van het heelal. Een van de moleculen die HIFI kan zien, is het molecuul water, belangrijk voor het ontstaan van leven.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling ‘Zoeken naar leven’ komen biologie, scheikunde, natuurkunde en astronomie samen. Bezoekers van alle leeftijden kunnen zich verwonderen over (actuele) ontwikkelingen sinds de oerknal, op aarde én in het heelal. Fietsen op warp speed langs planeten, een echte 4,65 miljard jaar oude meteoriet aanraken, eiwitten laten bewegen, moleculen tellen in je eigen lichaam en nog veel meer interactieve onderdelen. Filmpjes, spellen en experimenten maken het mysterie van het leven boeiend en begrijpelijk. De tentoonstelling is vanaf 23 april 2009 open voor publiek en duurt vijf jaar.

Partners
SRON Netherlands Institute for Space Research, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn partners van de tentoonstelling. Europese ruimtevaartorganisatie ESA is hoofdpartner.

Zie ook www.e-nemo.nl voor meer informatie en openingstijden.