SRON verguld met groot aantal bezoekers Open Dag 2018

De SRON-laboratoria in Utrecht en Groningen, hebben afgelopen zondag 7 oktober tijdens het Weekend van de Wetenschap een groot aantal bezoekers op de Open Dagen mogen ontvangen. In Groningen kwamen 1050 bezoekers en in Utrecht kwamen 921 bezoekers een kijkje nemen in de keuken van het atmosfeer- en ruimteonderzoek met behulp van ruimtetelescopen en –satellieten.

Hiroki en Kevin, helden uit ons cryolab, maken ijsjes met stikstof. Foto: Jelle de Plaa

Beide vestigingen vierden hun Open Dag tijdens – en onder de vlag van – het landelijke Weekend van de Wetenschap. In Groningen gebeurde dat traditiegetrouw gezamenlijk met de allerbeste buren en tevens huisgenoten van het Kapteyn Instituut en de inwonende onderzoeksgroep van NOVA/Rug voor telescoop ALMA.

Hardware bekijken op de Open Dag in Groningen. Foto: Ron Linde

In Groningen was de Open Dag onderdeel van het campusbrede festival Zpannend Zernike samen met andere instituten op de Zernikecampus.
In Utrecht trokken dit jaar voor het eerst verschillende deelnemende instituten samen met de Universiteit Utrecht op het Utrecht Science Park samen op, wat het voor bezoekers eenvoudiger maakte om te overzien waar zij terecht konden.

Op de foto met een van de satellieten uit SRON’s portfolio. Foto: Mark Leeman en Arthur Waterschoot

Het programma van de Open Dag bood op beide vestigingen leerzame elementen voor alle leeftijden. Van het bekijken van hardware, modellen en instrumenten voor in de ruimte tot en met leerzame knutsel- en puzzelopdrachten.

Succesvolle programmaonderdelen op beide vestigingen waren de kijkjes in de werkplaats waar instrumenten worden gemaakt, lezingen over het onderzoek en leuke workshops om op een speelse manier kennis te maken met ons wonderlijke universum en het onderzoek daarnaar.

Lezing van Ruud Hoogeveen voor kinderen over de ruimte. Foto: Jelle de Plaa

Aan de Open Dagen in Groningen en Utrecht hebben op beide vestigingen samen ongeveer 70 mensen van SRON, Kapteyn Instituut en onderzoekers van NOVA/Astron in Groningen meegewerkt.