SRON-talent awarded

SRON-talent beloond

Bij de toekenningen van de Vidi-subsidies door NWO deze zomer is SRON-ruimteonderzoeker Jacco Vink in de prijzen gevallen. NWO reikt de subsidies jaarlijks uit aan de meest getalenteerde onderzoekers in hun vakgebied. Vink verdiende de subsidie op basis van zijn werk bij SRON op het gebied van kosmische stralingsversnelling van supernovarestanten. Met de subsidie kan Vink zijn eigen onderzoekslijn opzetten. Zijn belangrijkste doel daarbij is meer te weten komen over de precieze herkomst van de kosmische straling, zeer energetische deeltjes, of atomen van kosmische oorsprong, die bijna met de lichtsnelheid bewegen.

Supernovarestant CasA

Eerder dit jaar sleepte SRON-astronoom Peter Jonker een Veni-subsidie in de wacht. Veni-subsidies worden door NWO toegekend aan talentvolle pas gepromoveerde onderzoekers. Peter Jonker opereert op het grensgebied tussen zwarte gaten en neutronensterren. De subsidie gebruikt hij voor onderzoek naar extreme fysische omstandigheden in en bij deze objecten.

Beide ruimteonderzoekers maken bij hun werk gebruik van de modernste ruimtetelescopen zoals Chandra, XMM-Newton en Integral.