SRON Open Dagen op 5 en 6 oktober 2024

Stap jij in oktober ook in de wereld van het Ruimteonderzoek met SRON Netherlands Institute for Space Research? We houden dan weer leuke open dagen. Op zaterdag 5 oktober bij SRON in Leiden, en op zondag 6 oktober bij SRON, Kapteyn Institute en NOVA in Groningen. Zet ze vast in je agenda!

Wat doen we? Met kijkers in de ruimte kijken we omhoog naar sterren, planeten en zwarte gaten. Zo leren we hoe die werken. En we kijken van bovenaf ook naar beneden, naar de lucht op onze eigen planeet Aarde. Zo zien we wat er gebeurt met het klimaat. Die kijkers maken we bij SRON, samen met onderzoekers uit andere landen.

Wat kunnen onze kijkers? Ze kunnen licht opvangen dat je vanaf de aarde niet goed genoeg kunt opvangen. Het luchtmengsel en de wolken rond de aarde zitten dan in de weg.
Het gaat meestal om bijzondere soorten licht, die onze ogen niet goed kunnen zien. Bijvoorbeeld röntgenlicht, waarmee de dokter ook een foto van je botten of je tanden kan maken. Of infraroodlicht, waar je op aarde heel goed warm en koud mee kan zien.

Sommige ruimtekijkers maken overzichtsplaatjes of detailplaatjes. Daarnaast zijn er ook kijkers die vingerafdrukken in het licht kunnen aflezen. Die verraden hoe warm het sterrenstof in het heelal is. Waar het heen vliegt en of het aan het samenklonteren of juist ontploffen is.

Wat leer je op de open dag? Op de open dag laten we zien hoe we ons onderzoek doen en hoe we nieuwe gevoelige kijkers eerst bedenken, testen, en verbeteren op aarde, en uiteindelijk geschikt maken als kijker in de ruimte.

We doen dus proeven, geven demonstraties en geven leuke lezingen. Bezoekers van alle leeftijden kunnen veel komen leren. Hoe zie jij er zelf uit met een warmtekijker? Kan jij solderen in het elektrolab? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe achtervolg je broeikasgassen die door onze lucht bewegen? Kom het uitvinden in Leiden en/of Groningen.

Praktische informatie:

Open Dag SRON Leiden, Zaterdag 5 oktober, 11-16 uur
SRON-gebouw, Niels Bohrweg 4, Bio Science Park Leiden.
(Parkeren kan voor ca 2 euro per uur in de Ehrenfestgarage aan de Ehrenfestweg, of reis naar bushalte Wassenaarseweg/Corpus of de bushalte Niels Bohrweg) 
In Leiden is onze open dag onderdeel van de Space Week en Weekend van de Wetenschap. Kom hier later terug voor het programmaboekje.

Open Dag SRON, Kapteyn, NOVA Groningen, Zondag 6 oktober, 12-17 uur
Gebouw Kapteynborg, Landleven 12, Zernike Campus Groningen.In Groningen is onze Open Dag onderdeel van wetenschapsfestival Zpannend Zernike.
Kijk te zijner tijd op www.zpannendzernike.nl en klik op ‘Ruimteonderzoek’.