SRON Open Dag 2019 Utrecht en Groningen

Stap in de wereld van het ruimteonderzoek!

Stap zondag 6 oktober 2019 ook in de wereld van het ruimteonderzoek met SRON Netherlands Institute for Space Research in Utrecht en Groningen! Met ruimtetelescopen onderzoeken we hoe sterren en planeten geboren worden, hoe de atmosfeer werkt en hoe zwarte gaten werken.

Lees deze strip over het werk van SRON

Wat doet SRON?

We komen steeds meer te weten over het universum en alles wat erin te vinden is, ook de aarde zelf. Dank zij nieuwe meetinstrumenten die hun metingen doen op telescopen en satellieten in de ruimte. Bij SRON maken we zulke meetinstrumenten en doen we er ook onderzoek mee. Lees hier een leuke strip over ons werk!

Er zijn lezingen en leuke leerzame activiteiten voor grote mensen, maar ook voor kinderen. Foto: SRON/Jelle de Plaa

Wat is er op de Open Dag te doen?

Op de Open Dag van SRON leer je er alles over. Kijk eens hoe (anders) jij er uit ziet in het infrarood, kom je eigen telescoop of sterrenkaart knutselen, volg een interessante lezing, doe zelf een proef of laat je fotograferen in de ruimte met astronautenhelm!

Hoe halen we informatie uit heel oud licht? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe maken wij detectoren die slim en gevoelig genoeg zijn om dat uit te zoeken? Waar zit veel van de materie die er wel moet zijn maar die we steeds niet zien? Hoe kan een toekomstige röntgentelescoop waar we nu druk mee zijn die materie meten?

Hoe maakt het heelal sterrenstelsels met sterren zoals onze zon en planeten zoals onze aarde? Wij willen een kijker maken die het antwoord vindt. Hoe werken atmosferen, en meer speciaal die van de aarde? Dat is een ingewikkeld samenspel van stoffen en (broeikas)gassen. Hoe volgen meetinstrumenten van SRON hun spoor? En hoe meet je hele grote zwaartekrachtsgolven in de ruimte?

Ontdek het met ons! Er zijn lezingen en leerzame activiteiten voor groot en klein.

Pics in Space (Utrecht)

Als bezoeker van de Open Dag in Utrecht vindt u hier de foto’s terug van ‘Pics in Space’. Deze blijven niet onbeperkt beschikbaar, ongeveer een week, dus downloadt op tijd uw foto! Per uur: 11-12 uur, 12-13 uur, 13-14 uur, 14-15 uur, 15-16 uur.

Kom zondag 6 oktober 2019 naar SRON Utrecht of Groningen

Groningen Zernike Campus, 12.00 tot 17.00 uur, gebouw Kapteynborg, Landleven 12, Groningen.

In Groningen vieren we samen met onze buren van het Kapteyn Instituut. In Groningen is onze Open Dag bovendien onderdeel van het grotere wetenschapsfestival Zpannend Zernike op de Zernike campus. Kijk voor het complete zondaprogramma op www.zpannendzernike.nl > zondag 6 oktober! Klik op ‘SRON’ en ‘Kapteyn’ en op ‘programmaboekje zondag’, voor alle info en een YouTube uitnodiging van astronaut André Kuipers zelf.

Utrecht Science Park,11.00 tot 16.00 uur, SRON-gebouw (met de raket ervoor), Sorbonnelaan 2, Utrecht.

Hier vind je het programmaboekje van onze open dag op het Science Park in Utrecht. In Utrecht vieren we onze open dag samen de Universiteit Utrecht, het Prinses Maxima Centrum en de Botanische Tuinen op het Utrecht Science Park. Op alle deelnemende locaties op het Science Park zijn plattegrondjes met looproutes naar de andere deelnemers beschikbaar.