SPEX airborne gaat weer vliegen

Aerosol meetinstrument SPEX airborne gaat weer vliegen. Na een testvlucht op 19 oktober, vliegt SPEX airborne in week 43 samen met Amerikaanse polarimeters (AirMSPI, RSP en AirHARP) en de instrumenten Cloud Physics Lidar en de High Spectral Resolution Lidar.

Werken aan het nieuwe aerosol instrument SPEX

 

We weten dat stoffen in de lucht (aerosolen) luchtkwaliteit en op de opwarming of afkoeling van de aarde beïnvloeden. Maar hoe, dat vereist nog veel studie. Daarom werkt SRON aan het vernieuwende meetinstrument, de ‘spectropolarimeter’ SPEX, om vanaf grote hoogte aerosolen te meten in de atmosfeer.

Met een ruimtevariant in het achterhoofd, onderzoeken en verbeteren we de prestaties van SPEX met vluchten op het ER-2 onderzoeksvliegtuig van NASA: SPEX airborne.

Het doel is om wolken, stof en rook te detecteren. De wetenschappers van de verschillende instrumenten op de ER-2 kunnen door vergelijking van de resultaten elk hun meetmethode voor aerosolen sterk verbeteren.

SPEX Airborne is voorafgaand aan de vluchten bij NASA JPL gekalibreerd en in het vliegtuig gebouwd bij NASA Armstrong Flight Research Center.

Zie over SPEX airborne https://www.sron.nl/missions-earth/spex-airborne

Zie over aerosol onderzoek vanaf hoogte https://www.sron.nl/remote-sensing-aerosol