Space capsules in Utrecht

De tentoonstelling ‘Ruimtevaart in Nederland’ laat de bezoekers ervaren wat de ruimtevaart betekent voor ons dagelijks leven. Op initiatief van SRON en de Universiteit Utrecht is de rondreizende expositie tot en met 25 november te bezoeken bij de Universiteit Utrecht. ‘Ruimtevaart in Nederland’ bestaat uit drie ruimtecapsules met veel korte films over de Nederlandse ruimtevaart.

Iedereen in Nederland heeft profijt van de ruimtevaart en het ruimteonderzoek. Op veel gebieden zoals communicatie, navigatie, weerkunde, astronomie en fysica, is de invloed van ruimtetechnologie dagelijks merkbaar. Dankzij de ruimtevaart en het ruimteonderzoek zijn veel nieuwe geavanceerde producten ontwikkeld die het dagelijks leven veraangenamen en in de gezondheidszorg nieuwe levensreddende acties mogelijk maken. In de tentoonstelling kunnen jong en oud de belangrijke rol van de ruimtevaart ervaren.

Internationale jaar van de Sterrenkunde

The Ariane space craft with the Herschel telescope, almost ready for lift off

2009 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal jaar van de Sterrenkunde. In dit jaar wordt herdacht dat de telescoop als astronomisch instrument haar intrede deed. In het jaar 2009 zijn ook twee belangrijke ESA-satellieten gelanceerd: GOCE en de Herschel-ruimtelescoop met daarin het Nederlandse HIFI-instrument. GOCE is nu klaar voor een lange reeks precisiemetingen aan het zwaartekrachtveld van de aarde. SRON speelt een belangrijke rol bij het omzetten van de meetgegevens in “zwaartekrachtskaarten” van de aarde. Deze kaarten kunnen nieuw licht werpen op onder andere klimaatverandering en het rijzen van de zeespiegel. HIFI, het kloppend hart van de Herschel-telescoop, is onder leiding van SRON gebouwd. HIFI speurt onder meer naar water in instellaire gaswolken, kometen, planeten en hun manen.

Locaties
De tentoonstelling Ruimtevaart in Nederland is ontwikkeld door het Netherlands Space Office en op initiatief van SRON en de Universiteit Utrecht naar Utrecht gehaald. Na de expositie in Utrecht gaan de capsules nog naar enkele andere locaties in Nederland.
Ruimtevaart in Nederland 27 oktober tot en met 25 november Minnaertgebouw Leuvenlaan 4, Utrecht (De Uithof) Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 9 – 17 uur Toegang gratis

Meer informatie
Suzanne Westgeest, Netherlands Space Office, 070 373 45 00, S.Westgeest@spaceoffice.nl.