Samenwerking Rijksmuseum Boerhaave en SRON betekent startsein voor nieuwe themazaal

Rijksmuseum Boerhaave start deze week een vijfjarig partnerschap met SRON. SRON treedt toe tot de Business Club Rijksmuseum Boerhaave en wordt partner bij de aanstaande vernieuwing van de themazaal ‘Grote Vragen’.

Museumdirecteur Amito Haarhuis licht zijn nieuwe koers toe: “We willen ons museum en onze wereldberoemde collectie nog meer verbinden met de actualiteit en de prangende vragen van nu. Vooral omdat we als doel hebben een divers publiek te bereiken en we een ontmoetingsplek willen zijn om te leren en te discussiëren over de toekomst.”

Het museum gaat de prijswinnende vaste presentatie op een paar punten doorontwikkelen om deze up-to-date te houden. De huidige themazaal ‘Grote Vragen’ krijgt een nieuwe focus, gericht op de 21ste eeuw en de toekomst. Het gaat hier om de grote maatschappelijke uitdagingen over het universum, het klimaat, de maakbaarheid van het leven en gezondheid. Ook de ethische dilemma’s komen hierbij aan de orde. De nieuwe zaal opent in juli 2022. Die maand is Leiden gastheer van de internationale wetenschapsconferentie ESOF, en is Leiden European City of Science.  

Het onderzoeksprogramma van SRON, waarvan de hoofdvestiging over enkele maanden naar het Bio Science Park in Leiden verhuist, sluit naadloos aan bij de thematiek. Algemeen en wetenschappelijk directeur Michael Wise zegt hierover: “Rijksmuseum Boerhaave wil de bezoekers vooral betrekken bij actuele wetenschappelijke ontwikkelingen. Dat was voor ons de aanzet tot deze samenwerking. Ons instituut doet met ruimteinstrumenten onderzoek naar het heelal en de aardatmosfeer. Dat betekent dat we met onze expertise een bijdrage kunnen leveren aan de vragen rond klimaatverandering en onze plaats in het universum.”

Rijksmuseum Boerhaave is Europees Museum van het Jaar. In het museum ontdek je meer over de belangrijkste uitvindingen uit de Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. Het museum biedt jong en oud een kijkje in de intrigerende wereld van de wetenschap en laat zien waar het in de wetenschap om draait: nieuwsgierigheid, lef, creativiteit en doorzettingsvermogen.