Smell, see and hear the universe

Altijd al willen weten hoe ruimte-instrumenten er uitzien en hoe deze worden gemaakt? Kom op 5 oktober in Utrecht of Groningen naar de Open Dag van ruimteonderzoeksinstituut SRON en dompel je onder in de wereld van het ruimteonderzoek. SRON is te bezoeken tussen 12.00 en 17.00 uur.

SRON is het nationale expertise-instituut voor ruimteonderzoek in Nederland! Je kunt er met eigen ogen zien hoe ruimte-instrumenten worden gemaakt en je leert van alles over de prachtigste nevels in het heelal. Ook kun je in beide vestigingen het heelal zelf ruiken, zien, en horen. Zet de koptelefoon op en luister naar het geluid dat de sterren maken. En wist je dat er moleculen in de ruimte bestaan die naar rum en frambozen ruiken? 

SRON Open Dag

SRON Utrecht: zweef door de lucht in een superraket

Ouders en kinderen kunnen ook een bezoek brengen aan het schoonste lab van de provincie Utrecht: de superschone cleanrooms en werkplaatsen. Hier kun je onder andere ontdekken hoe de ontwikkeling van gevoelige detectoren in zijn werk gaat en aan welke eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen om een raketlancering te overleven.  

Voor kinderen is er een speciaal programma met onder andere de kinderlezing ‘Ruimte voor kinderen’. In het pretlab kun je als een echte professor knutselen met elektronica of superslijm maken. En heb je altijd al willen weten hoe het voelt om in de ruimte te zweven? Laat je dan metershoog de lucht in blazen in een superraket buiten het gebouw!

Bezoekers in de clean room tijdens de Open Dag

SRON Groningen: maak je eigen spectroscoop

Tijdens de Open Dag in Groningen geven ruimteonderzoekers interessante presentaties en demonstraties, en de laboratoria zijn de hele dag opengesteld voor publiek. Ontdek hoe gevoelige ruimte-instrumenten worden gemaakt en aan welke eisen deze technologie moet voldoen om in het koude heelal te overleven.

Speciaal voor kinderen zijn er kinderlezingen, en is er een knutselhoek waar je een eigen spectroscoop kunt bouwen. Hiermee kun je bijvoorbeeld het licht van de zon, maar ook van allerlei andere lichtbronnen, uiteenrafelen in een regenboog van kleuren! 

Knutsel je eigen Spectroscoop in elkaar!

In Groningen is de Open Dag tevens onderdeel van Zpannend Zernike. Verschillende vestigingen op de Zernike Campus in Groningen, waaronder de  sterrenkundeafdeling van de Rijksuniversiteit Groningen: het Kapteyn Instituut, hebben die dag open huis. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd: proefjes, experimenten, demonstraties, tentoonstellingen en meer. Kijk voor meer informatie op www.zpannendzernike.nl

Sleep al je vrienden op 5 oktober mee naar SRON in Utrecht of Groningen. 
Je bent van harte welkom!


 

Meer weten over het programma van de Open Dag?

De programma’s en bijbehorende flyers voor de Open Dagen in Utrecht en Groningen zijn te downloaden via de onderstaande links:

Programma Open Dag SRON Utrecht.pdf

SRON Open Dag Flyer Utrecht.pdf

Programma Open Dag SRON Groningen.pdf

SRON Open Dag Flyer Groningen.pdf

 


Weekend van de wetenschap

De Open Dagen bij SRON maken onderdeel uit van het landelijke Weekend van de Wetenschap. Kijk voor meer informatie op www.hetweekendvandewetenschap.nl

Open Dag SRON Netherlands Institute for Space Research

5 oktober 2014
12.00 – 17.00 uur

Sorbonnelaan
3584 CA Utrecht

Kapteynborg – Ingang J1 
Landleven 12
9747 AD Groningen