Première documentaire ‘ANS – Nederlands eerste ruimteavontuur’

Op zaterdag 16 april gaat de film ‘ANS – Nederlands eerste ruimteavontuur’ in première in Forum Groningen. Speciaal voor deze gelegenheid zal op het carillon van de Martinitoren ‘spacemuziek’ te horen zijn.

De Astronomische Nederlandse Satelliet (ANS) was haar tijd ver vooruit toen ze in 1974 werd gelanceerd als eerste digitale kunstmaan ter wereld. Het idee voor de ANS komt uit Groningen. Jan Borgman, oprichter van het Groningse ruimteonderzoekslab, een voorloper van SRON, wil eind jaren ‘60 een instrument bouwen om UV-foto’s van het heelal te maken vanuit de ruimte. Zo’n ruimte-instrument heeft natuurlijk een satelliet nodig, en dus benadert Borgman de bedrijven Philips en Fokker. Samen besluiten ze de eerste Nederlandse satelliet te bouwen, waarna ze steun krijgen vanuit de Nederlandse regering. Onder leiding van Kees de Jager bouwt het Utrechtse ruimteonderzoekslab, een andere voorloper van SRON, een röntgeninstrument voor de ANS.

Archief en animatie

Wat maakt ANS zo bijzonder? En wat heeft ANS ontdekt in de ruimte? De documentaire vertelt het verhaal van ANS aan de hand van uniek beeldmateriaal van het ontwikkelproces en de lancering. Filmmakers Jasper Huizinga en Lotte Veltman interviewden de makers over het bedenken en bouwen van de satelliet. Daarnaast zijn sommige anekdotes geanimeerd door Michiel Hoving (bekend van ‘Varkentje Rund’). De sfeerbeelden zijn opgenomen op de sterrenwacht in Groningen, bij SRON en in het Lauwersmeergebied. De trailer is hier te zien.

Speciaal voor de Groninger première

Stadsbeiaardier Maurits Bunt speelt voor aanvang van de film een half uur lang (15:00 – 15:30 uur) liedjes over de ruimte op het carillon van de Martinitoren in Groningen. Hij sluit af met ‘Satellite of Love’ van Lou Reed.

Over de filmmakers

Het Groninger regisseursduo Jasper Huizinga en Lotte Veltman werkt al ruim twintig jaar samen. Ze hebben de Dutch Golden Stone Award gewonnen voor ‘Ypke’ en de Beste Groninger Film Award voor ‘Het is nooit stil’. Producent Stichting Beeldlijn produceert intrigerende en spraakmakende documentaires op cultureel gebied, maatschappelijk vlak, landschap en wetenschap. De film is tot stand gekomen i.s.m. het Nationaal Ruimtevaart Museum en met bijdragen van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en het Mondriaanfonds.

Première Forum Groningen

Datum: 16 april 2022
Aanvang: 16.00 uur
Zaal: Camera 5

Bestel hier uw kaarten.