NWO-subsidie voor jong SRON-talent

SRON-onderzoeker Jochem Baselmans heeft één van de deze week uitgereikte Veni-subsidies in de wacht gesleept. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek NWO deelt de subsidies jaarlijks uit aan jonge, pas gepromoveerde onderzoekstalenten. Jochem Baselmans werd beloond voor zijn onderzoeksplan voor nieuwe supergevoelige stralingsdetectoren voor ruimteonderzoek, de zogenaamde Kinetic Inductance Detectors (KID’s). De detectoren zullen in de toekomst met maximale gevoeligheid straling kunnen meten van bijvoorbeeld relatief koele objecten, zoals gaswolken waar sterren en planetenstelsels in ontstaan.

Nieuw speurwerk

Het onderzoek aan KID’s betekent nieuw speurwerk bij de SRON-divisie SR&T (sensor research & technology), dat medio 2004 in Utrecht zal aanvangen. Jochem Baselmans zal dit werk opzetten. SRON zal daarbij samenwerken met de Nanophysics-groep van Klapwijk aan de TU Delft. Op dit moment werkt SRON al samen met de Nanophysics-groep in het onderzoek aan heterodyne detectoren.

Zoals veel stralingsdetectoren functioneren ook KID’s bij extreem lage temperaturen, vaak lager dan 1 Kelvin (-272 graden Celcius). Naast de bijzonder grote gevoeligheid van KID’s hebben KID’s de potentie om er afbeeldende detectoren van te maken met duizend pixels of meer. De spectrale toepasbaarheid van KID’s is groot en KID’s kunnen, in principe, worden geoptimaliseerd voor toepassingen in het ver-infrarood- en sub-millimeterstraling, zichtbaar licht, en röntgenstraling. KID’s zijn een aanvulling en een uitbreiding van de huidige generatie cryogene stralingsdetectoren zoals die bij SR&T wordt ontwikkeld.