Look through the eyes of Herschel space telescope on ‘Avond van de sterren’

Kijken naar het heelal door ogen van Herschel-ruimtetelescoop tijdens ‘Avond van de sterren’

Zaterdag 4 april organiseert Space Expo in Noordwijk een bijzondere sterrenkijkavond. Dit evenement staat in het teken van de komende lancering van de Herschel-ruimtetelescoop, eind april 2009. Om straks met deze infraroodsatelliet verder de ruimte in te kunnen kijken dan ooit te voren, heeft het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON het HIFI-instrument ontwikkeld.

Herschel is uitgebreid getest in de schone kamers van ESTEC in Noordwijk (ESA)

Iemand die alles over dit hoogwaardige en complexe ruimte-instrument kan vertellen is Ir. Peter Paul Kooijman. Als hoofd van de afdeling Mechanical Design & Realisation van SRON weet hij als geen ander hoe dit instrument in elkaar zit en straks zal werken in de ruimte. Vanaf 20.15 uur zal Ir. Kooijman bij Space Expo zijn persoonlijke verhaal vertellen over de tot standkoming van dit unieke ruimteproject. Zijn verhaal is niet alleen boeiend voor liefhebbers van sterrenkunde en ruimtevaart maar juist ook voor iedereen die zich persoonlijk op de hoogte wilt stellen van het onderzoek in de ruimte en de techniek daarachter. Ook scholieren krijgen een schat aan waardevolle informatie uit eerste hand voor spreekbeurten en (profiel)werkstukken. Docenten zijn natuurlijk ook van harte welkom!

Hemelse delicatessen
In nauwe samenwerking met de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen ontdekken bezoekers op 4 april ‘s avonds bij Space Expo “hemelse delicatessen” in de vorm van sterrenhopen, de planeet Saturnus, het sterrenbeeld Orion en de Maan. Het is fascinerend om zelf door een telescoop de geheimen van de ruimte te ontsluieren. De enthousiaste leden van de volkssterrenwacht laten bezoekers bij het ruimtevaartmuseum in Noordwijk dan ook graag door hun kijkers genieten van de sterrenhemel. De sterrenavond vol “hemelse delicatessen” wordt gehouden in het kader van de Nationale Sterrenkijkdagen en het Nationaal Museumweekend. Deze avond is ook zeer geschikt voor kinderen.

Herschel zal op 1,5 miloen km zijn waarnemingen gaan doen (ESA)

Ruimtevaarttentoonstelling en SpaceTrain
Speciaal voor deze gelegenheid zal ook de ruimtevaarttentoonstelling tot 22.30 uur geopend zijn. Bij voldoende belangstelling zal ook de SpaceTrain rijden en bezoekers meenemen naar de testfaciliteiten voor satellieten bij ESA-ESTEC. De ruimtelescoop Herschel is ook hier in Noordwijk uitgebreid getest.

De avondopenstelling van Space Expo begint om 19.30 uur. De lezing van ir. Peter Paul Kooijman van SRON start om 20.15 uur. Kijk ook op www.space-expo.nl voor alle informatie. Space Expo is zaterdag 4 april overdag gewoon geopend voor het publiek.