Kom naar de SRON open dagen 2023

Stap jij in oktober ook in de wereld van het Ruimteonderzoek met SRON Netherlands Institute for Space Research? We houden dan weer leerzame open dagen. Op zondag 1 oktober in Groningen (samen met Kapteyn instituut) en op zaterdag 7 oktober in Leiden.

Wat doen we? Met kijkers in de ruimte kijken we omhoog naar sterren, planeten en zwarte gaten. Zo leren we hoe die werken. En we kijken van bovenaf ook naar beneden, naar de lucht op onze eigen planeet Aarde. Zo zien we wat er gebeurt met het klimaat. Die kijkers maken we bij SRON, samen met onderzoekers uit andere landen.

Wat kunnen onze kijkers? Met onze kijkers in de ruimte kan je licht opvangen dat je vanaf de aarde niet goed genoeg kunt opvangen. Het luchtmengsel en de wolken rond de aarde zitten dan in de weg.
Het gaat meestal om bijzondere soorten licht, die onze ogen niet goed kunnen zien. Bijvoorbeeld röntgenlicht, waarmee de dokter ook een foto van je botten of je tanden kan maken. Of infraroodlicht, waar je op aarde heel goed warm en koud mee kan zien.
Sommige ruimtekijkers maken er plaatjes van. Daarnaast zijn er ook kijkers die aan vingerafdrukken in het licht kunnen zien hoe warm het sterrenstof in het heelal is. Waar het heen vliegt en of het aan het samenklonteren of juist ontploffen is.

Wat leer je op de open dag? Op de open dag laten we zien hoe we ons onderzoek doen en hoe we nieuwe gevoelige kijkers eerst bedenken, testen, en verbeteren op aarde, en uiteindelijk geschikt maken als kijker in de ruimte.

We doen dus proeven, geven demonstraties en geven leuke lezingen. Bezoekers van elke leeftijd kunnen veel komen leren. Hoe zie jij er zelf uit met een warmtekijker? Kan jij solderen in het elektrolab? Is er (te) leven op andere planeten? Hoe achtervolg je broeikasgassen die door onze lucht bewegen? Kom het uitvinden in Leiden en/of Groningen.

Klik hier en download alvast een leuke strip! (Vul in: Strip)

Groningen, Zondag 1 oktober
Gebouw Kapteynborg, Landleven 12, Zernike Campus Groningen.In Groningen is onze Open Dag onderdeel van wetenschapsfestival Zpannend Zernike.
Kijk op www.zpannendzernike.nl en klik op ‘Ruimteonderzoek’.

Leiden, Zaterdag 7 oktober,
SRON-gebouw, Niels Bohrweg 4, Bio Science Park Leiden.
(Parkeren kan voor 2 euro per uur in de Ehrenfestgarage aan de Ehrenfestweg) 
In Leiden is onze open dag onderdeel van de Space Week en Weekend van de Wetenschap.

Download hier het programmaboekje voor 7 oktober (vul in: Programma).