IMC Weekendschool bij SRON en Kapteyn

Op zondag 8 december openden SRON en het Kapteyn Instituut in Groningen hun deur voor de IMC Weekendschool. De leerlingen van de Weekendschool kregen college over sterrenkunde en ruimtevaart. En dat gebeurt nog een keer op zondag de 15e.

Leerlingen van ICM Weekendschool bij SRON en Kapteyn op 8 december. Foto: Pieter Dieleman

IMC Weekendschool laat nieuwsgierige jongeren tussen tien en veertien jaar kennismaken met enthousiaste professionals en hun uiteenlopende vakgebieden.

Pieter Dieleman en Willem-Jan Vreeling van SRON vertelden leerlingen waarom SRON vanuit de ruimte naar het heelal kijkt en waar je aan moet denken als je een ruimte-instrument bouwt. De sterrenkundigen demonstreerden de omstandigheden in de ruimte door vacuüm en extreme kou na te bootsen.

Een schuimzoen wordt bijvoorbeeld tien keer zo groot onder een vacuümstolp en rozenblaadjes breken alsof ze van glas zijn als je ze afkoelt tot onder -200°C met vloeibaar stikstof.

Dieleman en de jaarcoördinator 1e jaar van de Weekendschool Leila Uçar waren onder de indruk van wat de weekendklas al wist van sterrenkunde, en van al hun vragen en hun enthousiasme en plezier. Dieleman: ‘Deze kinderen gaan het helemaal maken’.