Gelderland invests in space cluster

De Provincie Gelderland zet € 195.000 in voor de opzet van een Smart Space Cluster, dat innovatieve producten ontwikkelt voor de ruimtevaart. In het cluster – waaraan SRON deelneemt – werken aerospacebedrijven samen met kennisinstellingen. De hoogwaardige technologie moet eveneens toepasbaar zijn in de gezondheidszorg, voeding- en maakindustrie.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Smart Industry is de moderne maakindustrie. Ruimtevaart stelt zeer hoge eisen aan technologie, waardoor deze ook van toepassing is in de maakindustrie. Dit zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. De komende jaren staan er veel grote projecten op stapel in de ruimtevaart die kansen bieden voor Gelderse high tech bedrijven. Als we slim samenwerken kunnen we die kansen pakken.’

De komende tijd werken de smart space partners aan innovatieve ruimtetechnieken, die vervolgens ook afgeleide toepassingen op aarde kunnen vinden. Dit moet resulteren in nieuwe projecten die zorgen voor extra werkgelegenheid. Zo werken 3 Achterhoekse bedrijven samen aan de ontwikkeling van een super efficiënte elektromotor.

Zwarte Gaten De Radboud Universiteit, ook aangesloten bij het space cluster, werkt aan een ontwikkeling van een telescoop voor de detectie van zwarte gaten. Een groep van Gelderse bedrijven zal de energievoorziening leveren en heeft recent het eerste prototype opgeleverd. Deze innovatieve zelfstandige energie-unit kan ook op andere plaatsen worden toegepast (noodhospitalen, evenementen, smart grids, etc)

Smart space Bij het Smart Space Cluster zijn behalve SRON ook de bedrijven Q-Concepts, PMP, Prange, Veldlaser, Sumipro, Inspiro, Mecon, NOVA, de Radboud Universiteit en Universiteit Twente betrokken. Het platform zal de komende tijd verder worden uitgebreid. Het project moet resulteren in 5 opgeleverde businesscases die verder ontwikkeld en vermarkt kunnen worden, en een platform waar de kennis gedeeld kan worden.

Kick off Op 27 november 2015 gaat het Space cluster officieel van start gaan tijdens de Achterhoekse Talententuin, waarbij astronaut André Kuipers het ruimtevaartproject zal lanceren.