Gedeputeerde Zuid-Holland bezoekt SRON

De komst van ruimteonderzoeksinstituut SRON naar Zuid-Holland biedt kansen voor het Zuid-Hollandse ruimtevaartcluster. Dat bleek des te meer tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Adri Bom-Lemstra, waarbij zij de investering van de provincie in de verhuizing van SRON bekrachtigde.

Een klein jaar geleden al werd besloten tot de verhuizing van SRON-Utrecht naar het Leiden Bio Science Park begin 2021.Toen tekenden de Universiteit Leiden, TU Delft, ruimteonderzoeksinstituut SRON en NWO daartoe een samenwerkingsovereenkomst. De provincie Zuid-Holland zegde toe mee te investeren in een nieuw duurzaam gebouw op de campus in Leiden. De komst van SRON betekent namelijk een hoogwaardige versterking van het unieke Zuid-Hollandse ecosysteem op het gebied van de ruimtevaart. Gedeputeerde Staten hebben nu deze subsidie van 7 miljoen euro bekrachtigd.

Tijdens het werkbezoek stonden gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie en Innovatie) en de nieuwe directie van SRON stil bij de verhuizing en de kansen daarvan, zowel voor de Zuid-Hollandse economie als voor SRON en spelers uit het Zuid-Hollandse ruimtevaartcluster. De nieuwe locatie voor SRON bevindt zich immers dichtbij ESA-ESTEC in Noordwijk, het technologisch hart van ESA, en de universiteiten van Leiden en Delft. Ook bevinden zich in de regio veel instituten en bedrijven op het gebied van ruimtevaart. Bom-Lemstra: ‘Ruimteonderzoek is van groot belang voor de diverse maatschappelijke vraagstukken waarvoor we staan, zoals klimaatontwikkeling en luchtkwaliteit. Mooi als onderzoekers en ondernemers in de sector elkaar nóg beter weten te vinden om te werken aan innovatieve oplossingen voor dit soort vragen.’

Credit foto’s: Remco Zwinkels