Eerste paal in de grond van nieuwe SRON-gebouw in Zuid-Holland

Op vrijdag 18 oktober is de eerste paal geslagen van het nieuwe SRON-gebouw in Zuid-Holland, op de BioScience campus in Leiden. De hoofdvestiging van SRON—nu nog in Utrecht—is daar vanaf medio 2021 gevestigd. Het bouwproject is nog steeds binnen budget en tijdsplanning.

Onlangs heeft een stuurgroep van SRON het technische ontwerp goedgekeurd, waarna het definitieve contract is getekend met de bouwcombinatie MedicomZes/Kuijpers. Daarmee lag de weg open om officieel de eerste heipaal in de grond te slaan naast het bètagebouw van de Universiteit Leiden. De eerste paal werd geslagen door SRON-directeur Michael Wise en SRON-instituutsmanager Annemieke Beers, in eendrachtige samenwerking met vertegenwoordigers van de partners die de verhuizing naar Zuid-Holland mogelijk hebben gemaakt: Carel Stolker (college-voorzitter en rector magnificus van de Universiteit Leiden), Henry Werij (decaan Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde Provincie Zuid-Holland) Paul Dirkse (wethouder Leiden), Caroline Visser en Jaap Schouten (beiden NWO-bestuur).

SRON-instuutsmanager Annemieke Beers: “Geweldig dat we deze belangrijke stap hebben gezet. Het bewijst dat we met de bouw van ons nieuwe pand goed op koers liggen. We kijken er als instituut naar uit om ons in 2021 in Leiden te vestigen.”

Tijdens de ceremonie kreeg SRON een BREEAM Excellent ontwerp-certificaat uitgereikt. Dit is een erkenning voor de uitgebreide set eisen waar het gebouw aan voldoet, op het gebied van onder meer ecologie, vervuiling, water, materialen, gezondheid en energie.

De verhuizing gaat gepaard met een breder samenwerkingsverband tussen SRON, de Universiteit Leiden, de TU Delft en diverse andere kennispartners, gericht op de belangrijkste onderzoeksprogramma’s binnen SRON: astrofysica, exoplaneetonderzoek, aardgericht onderzoek en technologie-ontwikkeling. De eerste stap in deze nauwere samenwerking is de aanstelling van zes nieuwe wetenschappers, gelijk verdeeld over de TU Delft en de Universiteit Leiden. Ze gaan onderzoek doen op gebieden waar SRON actief in is.