Duik in het ruimteonderzoek bij de SRON Open Dag

Op zondag 7 oktober, tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap, houdt het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek SRON Open Dag. SRON bouwt meetinstrumenten voor de ruimte, om mee naar sterren, planeten en zwarte gaten te kijken, of van bovenaf naar onze eigen planeet aarde. Op beide vestigingen, in Groningen en Utrecht, gaan de deuren open en kan iedereen van elke leeftijd alles over het ruimteonderzoek te weten komen.

Update: het lezingenprogramma voor Utrecht is nu hier beschikbaar.

In het SRON Pretlab werken aan je eigen elektronica. Foto: Samuel van Leeuwen

Met hulp van SRON zijn door de jaren heen op wereldniveau verschillende belangrijke telescopen en satellieten gemaakt die de mensheid wetenschappelijke doorbraken opleverden. Ook op dit moment leveren SRON-technologie in de ruimte dagelijks nieuwe metingen op over hemel en aarde, terwijl we in onze labs alweer werken aan nog betere meetmogelijkheden voor de toekomst. We maken geavanceerde camera’s en meetinstrumenten die op een satelliet of telescoop van bijvoorbeeld NASA of ESA in de ruimte worden gebracht.

Het hart van ‘XIFU’ wordt ibij SRON in Utrecht gemaakt. XIFU is de camera van de toekomstige röntgentelescoop ATHENA van de ESA. Daarmee kunnen wetenschappers blootleggen hoe het heelal aan zijn vorm is gekomen. (Foto: Samuel van Leeuwen)

Op de open dag leggen onze wetenschappers in lezingen uit wat ze met behulp van instrumenten allemaal ontdekken. Onze instrument-ontwikkelaars laten zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van supergevoelige ruimtekijkers. Voor elke leeftijd is er iets te doen en te leren. Voor de kinderen is er een pretlab, speciale kinderlezingen en een knutselhoek waar je je eigen spectroscoop of sterrenkaart kan bouwen.

Sentinel-5p is de Europese satelliet die het Nederlandse meetinstrument Tropomi in een baan om de aarde vliegt, zodat het zijn belangrijke meetwerk kan doen. Tropomi meet op alle plekken op aarde de belangrijkste stoffen in de atmosfeer met een frequentie en een scherpte die nooit eerder was vertoond. Credits: ESA/ATG medialab

Locaties, tijden, informatie

Allebei de open dagen van SRON vinden plaats tijdens het landelijke Weekend van de Wetenschap

In Utrecht houden we onze open dag op zondag 7 oktober van 12 tot 17 uur in ons lab aan de Sorbonnelaan 2. Ook de Universiteit Utrecht en andere instituten op het Utrecht Science Park zijn deze zondag geopend.

In Groningen houden we onze open dag op zondag 7 oktober van 12 tot 17 uur in gebouw Kapteynborg (Landleven 12) samen met onze huisgenoot, het Kapteyn Instituut. Deze gezamenlijke open dag is in Groningen onderdeel van het campus-brede wetenschapsfestival Zpannend Zernike op de Zernikecampus.