Award voor SRON-onderzoeker botsende melkwegstelsels

Astronoom Hiroki Akamatsu van de Instrument Science & Astrophysics group van SRON, heeft van de Physical Society of Japan de Young Scientist Award gekregen. Hij krijgt de Award voor zijn onderzoek naar schokken als gevolg van botsende clusters van melkwegstelsels.

X-ray image of A3667 in the energy band 0.5-8.0 keV. White and Yellow annuli indicate the spectrum analysis regions and the radio relic region. Magenta annuli in Panel is used for the analysis of the region perpendicular to the merger axis.

Akamatsu onderzocht zulke schokken in het cluster Abell3667, gebruikmakend van waarnemingen met de Japanse röntgentelescoop Suzaku, die vorig jaar zijn laatste waarnemingen deed.

Suzaku is opgevolgd door de nieuwere Japanse röntgentelescoop Hitomi (eerder ASTRO-H genoemd) die begin 2016 werd gelanceerd en waarvoor SRON een filterwiel en een kalibratiebron ontwikkelde. Hitomi deed korte tijd spectaculaire testwaarnemingen voordat een stuurfout de satelliet verloren deed gaan. Ook aan de wetenschappelijke interpretatie van deze waarnemingen werkte Akamatsu mee.

In 2015 kreeg Akamatsu van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Veni-beurs van 250.000 euro voor onderzoek naar hoe structuren in het universum zich hebben gevormd.

Tenslotte werkt Akamatsu binnen SRON mee aan de ontwikkeling van een nieuwe beeldvormende spectrometer voor Hitomi’s grote opvolger: Athena, een röntgentelescoop van de ESA (beoogde ingebruikname 2028).

Akamatsu is erg blij met de award uit Japan, maar ook met de waardering en support van SRON voor zijn werk: “Ik hoop dat we nog meer wetenschappelijke mijlpalen kunnen beschrijven.”