Astronomical conference: new views and 50 years Dutch space research

Vandaag is op Texel de 66ste Nederlandse Astronomen Conferentie (NAC) begonnen, dit jaar georganiseerd door SRON Netherlands Institute for Space Research. De driedaagse conferentie presenteert de nieuwste sterrenkundige inzichten aan astronomen in Nederland. Daarnaast staat de NAC in het teken van de 50ste verjaardag van het Nederlandse ruimteonderzoek en de 90ste verjaardag van Kees de Jager, een van de grondleggers van het ruimteonderzoek. De grote verdiensten van De Jager als organisator en sterrenkundige worden belicht op een minisymposium op vrijdagmiddag 20 mei. SRON geeft dan ook een eerste preview van de website ’50 years Dutch Space Research’.

Op de NAC spreekt een keur van vooraanstaande sterrenkundigen uit binnen en buitenland over de stand van het ruimteonderzoek, mogelijk gemaakt door onder meer ruimtetelescopen als Herschel (ESA) en Planck (ESA). Prominente sprekers zijn onder anderen: Ewine van Dishoeck, winnares van de Spinozapremie (2000), Ralph Wijers, in 2010 winnaar van de prestigieuze ERC Advanced Grant voor individuele onderzoekers, Carsten Dominik, Inga Kamp, Andrew Blain en Jean-Loup Puget.

Symposium

Image

Speciaal programmaonderdeel van de conferentie is een minisymposium op vrijdagmiddag 20 mei, gewijd aan de Nederlandse sterrenkundige Kees de Jager. In oktober 2011 is het 50 jaar geleden dat De Jager in Utrecht met een aantal geestverwanten formeel de aanzet gaf tot het wetenschappelijk ruimteonderzoek in Nederland. Sindsdien heeft Nederland een vooraanstaande positie weten te verwerven in het internationale onderzoek vanuit de ruimte, met een rijke traditie in onder andere het infrarood- en röntgenonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek.

SRON wil dit historische feit graag vieren. Daarom blikt emeritus prof. dr. Harm Habing (universiteit Leiden) terug op de tot de verbeelding sprekende prestaties van Nederland in het internationale ruimteonderzoek van de 20ste eeuw, en kijkt SRON-directeur prof. dr. Rens Waters vooruit naar het onderzoek van de 21ste eeuw. De Jager zelf spreekt over de invloed van de zon op ons klimaat.

De Jager studies the influence of the Sun on the climate on Earth

Website
SRON zet het symposium luister bij met een preview van de website ’50 years Dutch Space Research’, een canon van het Nederlandse ruimteonderzoek met vijf toptienlijstjes. De vensters bieden een blik op de mensen die het onderzoek doen, hun ‘gereedschap’, de resultaten en de activiteiten die wellicht in de (nabije) toekomst worden ontplooid. Het gaat dan concreet om tien beeldbepalende onderzoekers, tien beeldbepalende resultaten, tien beeldbepalende experimenten, tien beeldbepalende technologieën en tot slot tien tot de verbeelding sprekende vragen waar toekomstig ruimteonderzoek antwoord op moet geven.

De website is nog in aanbouw en wordt waarschijnlijk nog voor de zomervakantie gelanceerd. Na de zomer volgt ook een tentoonstelling ’50 jaar Nederlands ruimteonderzoek’ in Space Expo in Noordwijk.

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma en de locaties van de NAC en het symposium rond Kees de Jager, zie www.sron.nl (rechterkolom homepage).