ALMA passed design review

ALMA-ontwerp goedgekeurd

Een internationale beoordelingscommissie heeft het ontwerp van Nederlandse detectoren voor de telescoop ALMA goedgekeurd. Uiteindelijk moeten er in serieproductie 66 van dit type detectoren gebouwd worden voor het ALMA-project. De detectoren zijn afgeleid van de technologie in het ruimte-instrument HIFI dat SRON momenteel bouwt voor de satelliet Herschel.

Artist impression van enkele antennes van het ALMA-project (beeld: ESO)

ALMA, wat staat voor Atacama Large Millimeter Array, is een verzameling van 66 aan elkaar gekoppelde telescoopschotels die door de European Southern Observatory (ESO), het National Radio Astronomy Observatory (NRAO) en het National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ), gebouwd wordt op een meer dan 5000 meter hoge hoogvlakte in Chili. Een Nederlands consortium, geleid door NOVA (Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie), met SRON, het Kapteyn-instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en het Kavli-instituut van de TU-Delft als partners, is verantwoordelijk voor de bouw van Band-9 van ALMA. Dat is een ontvanger die gevoelig is voor straling met een frequentie van 600 tot 720 GHz. Deze straling is alleen vanuit de ruimte of vanaf een heel hoge berg te detecteren.

De eerste acht ALMA Band-9 ontvangers zijn naar verwachting deze zomer klaar. De ALMA-werkzaamheden in Nederland worden uitgevoerd door onder een contract van NOVA met de ESO.