“A Second Earth” revealed in NEMO

Woensdagmiddag 27 januari 2016 is ‘De tweede aarde’ officieel in gebruik genomen in Science Center NEMO. SRON sponsort deze opstelling, die deel uitmaakt van de tentoonstelling ‘Op zoek naar leven’.

‘De tweede aarde’ richt zich specifiek op de leefbare zone rond een ster. Bezoekers kunnen bij de opstelling zelf de positie van een planeet veranderen in de leefbare zone rond een ster als onze zon, en aan den lijve ondervinden wat er dan gebeurt. Ook krijgen ze op een beeldscherm informatie over de veranderende leefomstandigheden op de planeet.

Het onderzoek naar exoplaneten, planeten bij andere sterren dan onze zon, is voor SRON een nieuwe onderzoekslijn. Het instituut richt zich vooral op het analyseren van de atmosfeer van exoplaneten, in samenwerking met andere Nederlandse instituten en universiteiten. De opstelling in NEMO verbeeldt dit nieuwe aandachtsgebied.

Na een welkom door SRON-directeur Roel Gathier volgden presentaties van drie (exo)planeetonderzoekers. Michiel Min (SRON) ging dieper in op de vraag of we alleen zijn in het heelal, Frans Snik (Universiteit Leiden) vertelde iets over het onderzoek naar regenbogen op exoplaneten en Wim van Westrenen (VU) schetste het vergelijkend planeetonderzoek binnen en buiten ons zonnestelsel.

Nemo

Vervolgens werd “De tweede aarde” feestelijk in gebruik genomen door Amito Haarhuis (adjunct-directeur NEMO) en Roel Gathier (SRON), die gezamenlijk een doek wegtrokken en zo de opstelling onthulden.