7 October: symposium ‘Water’

SRON organiseert samen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS) en de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) op 7 oktober in Utrecht een symposium met als thema ‘Water’.

Image

Water speelt een cruciale rol bij het onderzoek naar de vraag of ook buiten de aarde leven kan zijn ontstaan. Zo speelt water een rol bij de geboorte van sterren. De ijsmanen van Saturnus, het onderzoek op Mars, het levert steeds meer informatie op over de aanwezigheid van water.
In 2007 wordt de satelliet GOCE (Gravity field and steady state Ocean Circulation Explorer) gelanceerd. Deze satelliet gaat nauwkeurig het zwaartekrachtsveld van de aarde in beeld brengen, een project waaraan het NWO-instituut SRON Netherlands Institute for Space Research een belangrijke bijdrage levert. De uitkomsten daarvan zijn van groot belang voor bijvoorbeeld klimaatonderzoek.

SRON organiseert samen met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS) en de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) op 7 oktober in Utrecht een symposium met als thema ‘Water’. Gerenommeerde onderzoekers van onder meer SRON vertellen op een toegankelijke manier over de rol van water in het heelal, in het zonnestelsel, in de atmosfeer en op het aardoppervlak. De bijdragen van SRON aan het HIFI-instrument, dat onder meer water zal meten bij planeten in ons zonnestelsel, en GOCE komen uitgebreid aan bod. Het symposium vindt plaats op De Uithof in Utrecht.

Programma
09.30 uur ontvangst met koffie en thee
10.25 uur welkom
10.30 uur Ewine van Dishoeck: ‘Water in het heelal’
11.15 uur Thijs de Graauw: ‘Water in het zonnestelsel’
12.00 uur lunch
14.00 uur Jacob Kuiper, Peter P. Hattinga Verschure en Stefan Jak: ‘Water in de atmosfeer’
15.00 uur pauze
15.30 uur Femke Vossepoel en Radboud Koop: ‘Een wereld van water’
16.15 uur Afsluitende discussie
16.30 uur sluiting

Locatie: Educatorium, De Uithof, Utrecht. Kosten: 25 euro, leden van de KNVWS en VWK: 15 euro, studenten, scholieren en JWG-leden: 10 euro. Aanmelden kan tot dinsdag 3 oktober bij Stichting De Koepel in Utrecht, 030-2311360, info@dekoepel.nl. Meer informatie op www.sterrenkunde.nl/knvws-symposium.