#GirlsDay2023 SRON: ‘Natuurkunde in actie, leuker dan uit boek’

Ruimteonderzoeker worden? Deze vrouwen deden het al!

Vrouwen die bij Kapteyn Instituut en SRON werken, filteren nieuwe ontdekkingen uit metingen van satellieten en telescopen van bijvoorbeeld NASA en ESA. En ze máken ook nog eens zelf de instrumenten die die nieuwe kennis gaan verzamelen.

En wat zij kunnen, kan jij ook! Dat vertelden we donderdag 30 maart in Groningen op #GirlsDay2023 graag aan 16 meiden van het Gomarus College. Hoe die dag er uit zag, vertellen we in de update onderaan dit artikel. 

Hoewel de ruimteonderzoekers hieronder en op de foto er niet allemáál bij konden zijn, noemen we ze toch graag als voorbeeld.

Lichtroute ontwerpen

Je hebt vast wel eens gehoord van de James Webb Space Telescope. Daarvoor verzon onze collega Gabby ooit de route die het licht aflegt in de infraroodcamera, die nu spectaculaire plaatjes voortbrengt.

Botsende melkwegstelsels

En wat dacht je van Lingyu? Zij traint computers om uit telescoopdata het patroon te leren herkennen hoe melkwegstelsels botsen, zoals ook onze Melkweg ooit met het buursterrenstelsel Andromeda gaat botsen en samenklonteren.

Ruimte-simulator 

Lorenza ontwierp een ruimtesimulator om camera’s in te testen voor de ruimtetelescoop Plato die nieuwe verre planeten gaat ontdekken.

Diep in ruimtestof kijken

En Marielle maakte de ontvangers waarmee de ALMA-telescoop diep in het koele stof van de ruimte kan kijken, waar bijvoorbeeld nieuwe sterren worden geboren.

De meiden van het Gomarus College drukken we graag op het hart dat jij dit ook kan doen. Puzzel jij alle onderdelen van een ruimtecamera zo compact mogelijk samen? Of zet je graag kunstmatig denkvermogen aan het werk met de data? Of ontwerp je liever de software of de elektronica? Wil je samenwerken met wetenschappers over de hele wereld, met collega’s bij NASA of ESA of andere coole organisaties?

UPDATE:

Proefjes, elektronica en sterrenwacht

Op GirlsDay hielde we het niet bij praatjes. De meiden gingen ook zelf aan de slag. “We hadden al een paar keer een GirlsDay op de Hanzehogeschool meegemaakt en wilden eens ergens anders kijken. Toen bleek dat SRON ruimte had”, vertelt wiskundedocente Rozemarijn Wierenga. De meiden zelf vonden dat ook leuk. “Als we Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid volgden, konden we ons opgeven. Toen we hoorden dat het dit jaar bij SRON was, hebben we ons opgegeven”, zeiden ze.

Solderen en een licht-experiment

De meiden kregen een lunch, en een presentatie van Laura van der Schaaf over ons ruimteonderzoek en staken daarna de handen uit de mouwen. De helft ging solderen bij elektronica met onder meer Mariëlle Bekema. De andere helft onderzocht hoe zij het spectrum van licht konden veranderen door licht te laten stralen door een waterbak waar ze stoffen aan toevoegden, door optisch onderzoeker Laura van der Schaaf. Ook brachten de dames een bezoek aan de mechanische werkplaats en de Blaauw Sterrenwacht.

‘Leuker dan uit een boek’ 

Het experiment en het solderen vielen goed in de smaak bij de slimme meiden. Emma: “Dit is een keer natuurkunde in de praktijk, veel leuker dan uit een boek!”
Aan het einde van de rit was de interesse voor de open dag bij SRON in Groningen op 1 oktober gewekt.

En wie weet worden Gomarus-meiden wel de nieuwe lichting instrument-ontwikkelaars, onderzoekers, engineers en professoren bij Kapteyn Instituut en SRON.

Meer dames leren kennen die al in het ruimteonderzoek werken? Bekijk ook dit filmpje van de Kinderboekenweek 2021 eens…