ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar binnenste van gasreuzen

Planeetonderzoeker Yamila Miguel (SRON/Universiteit Leiden) ontvangt een ERC Consolidator Grant van twee miljoen euro om de inwendige structuur te bestuderen van gasreuzen in ons zonnestelsel. Daarvoor gaat ze data gebruiken van de Cassini- en Juno-missies rond Saturnus en Jupiter, plus gedetailleerde observaties die de James Webb ruimtetelescoop recentelijk heeft gedaan aan atmosferen van exoplaneten. 

Miguel en haar team gaan nieuwe modellen ontwikkelen, waarin ze nieuwe kennis opnemen die ze hebben opgedaan aan de hand van de Juno- en Cassini-missies. Een van de voornaamste veranderingen is dat de inwendige structuur van gasreuzen inhomogeen blijkt te zijn. Dat verandert de manier waarop energie wordt getransporteerd en leidt tot hogere temperaturen, een andere dichtheid en nieuwe interacties met de atmosfeer. Miguel: ‘Hiermee betreden we een nieuw tijdperk in het onderzoek naar het binnenste van gasreuzen. We gaan observaties aan exoplaneten op een compleet andere manier interpreteren zodat we meer te weten komen over hun oorsprong.’

Bovenop deze ERC Consolidator Grant heeft Miguel in de afgelopen weken twee andere beurzen ontvangen. Een NWO/NSO-beurs voegt een extra promovendus toe aan het onderzoek naar het binnenste van gasreuzen, als onderdeel van de call voor “Gebruik van ruimte-infrastructuur voor aardobservatie- en planeetonderzoek”. Deze promovendus gaat natuurkundige modellen bouwen om data van Cassini en Juno te interpreteren. Een NWO M-beurs is toegekend aan Miguel en haar Leidse collega Matthew Kenworthy om de mogelijke paden te onderzoeken die exoplaneten doorlopen tijdens hun vorming als ze ver van hun moederster afstaan. Deze beurs omvat een postdoc en een promovendus.

Header image: Saturnus. Credit: NASA / JPL / Space Science Institute