NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

Ruim 1300 mensen hebben in 2022 een bezoek gebracht aan de open dagen van SRON Netherlands Institute for Space Research. Nog eens duizenden maakten kennis met ons werk samen met onze partners op de grote open dag bij ESA Estec en de NL Space Campus in Noordwijk.

Joris_Still_3mb.png

We turfden in Leiden 539 bezoekers aan SRON tijdens de aftrap van The Space Week 2022 op zondag 25 september. We turfden een week later in Groningen 767 bezoekers aan SRON & Kapteyn Instituut tijdens het Weekend van de Wetenschap 2022, op zondag 2 oktober.

In Noordwijk, eveneens op zondag 2 oktober, maakten nog eens duizenden mensen kennis met ons werk aan Tropomi, inmiddels 5 jaar in bedrijf, en met (een LEGO-versie van) de James Webb Space Telescoop.

Aftermovies

NL Space Campus zorgde voor een mooie aftermovie in Leiden, van de eerste dag van The Space Week, waar die dag ook het Sterrenwacht Festival was, én verduisteringsproject Seeing Stars van Daan Roosengaarde.

De universiteit in Groningen maakte een mooie aftermovie van Zpannend Zernike Zondag.

Dit was er te doen

De open dagen stonden bol van de leuke en leerzame kinder- en volwassenlezingen, proefjes, demonstraties en activiteiten voor zowel jong als oud. Op beide locaties leerden kinderen wat licht is en dat er meer kleuren zijn dan alleen die van de regenboog. Dat we daarvoor speciale camera's maken en naar de ruimte sturen. En je kon leren solderen en jezelf in infrarood licht bekijken.

In Leiden kon je experimenteren met het polariseren van licht, een spectrometer knutselen en lezingen volgen over het extreme weer op sommige exoplaneten, over de methaandetectives, en over hoe we zwaartekrachtsgolven gaan meten in de ruime. En ontdekken hoe sterk een stukje kevlar is en hoe sterk je ruimtecamera's sterk moet maken tegen trillingen.

In Groningen kon je de ruimte-simulator bekijken waarin we de camera's testen voor de Plato-missie, net als de bolometers die volgend jaar naar de rand van de ruimte opstijgen om te kijken hoe sterren worden geboren. Je kon door een zonnetelescoop kijken en stofjes ruiken die je in de ruimte ook kan tegenkomen.

Leiden bezocht en zoek je je eigen ruimtefoto?

Als je zondag 25 september in Leiden een leuke foto maakte voor de greenscreen en je linkje doet het niet? Verander dan in de link de underscore _ in een normaal liggend streepje -. Dan komt het toch goed :-).

Greenscreen.png

SRON_Open_Dag_2022_09_25-032.jpgSCROLL TO TOP