NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

SRON, Netherlands Institute for Space Research doet mee aan het Weekend van de Wetenschap. Op zondag 2 oktober zetten de medewerkers van de ruimtelaboratoria in Utrecht en Groningen graag de deur naar hun werkplek voor bezoekers open, van 12 tot 17 uur. (Dutch only)

Het heelal is een onvoorstelbaar uitgestrekte plek vol met allerlei soorten sterren, planeten, zwarte gaten en melkwegstelsels. En omdat die straling (licht) uitzenden, kunnen wij ze waarnemen. Maar licht is er eigenlijk in allerlei soorten, ook soorten die wij met onze ogen niet kunnen zien.

Herschel Telescope
Herschel Telescope
Credit: ESA - D. Ducros, 2009

Daar verzint SRON oplossingen voor. Wetenschappers bij SRON bedenken ruimtekijkers die bijzondere straling kunnen waarnemen. Zulke (licht)straling kan je ook uit elkaar pluizen. Dit mag je zelf ook uitproberen! Zo krijgen knappe sterrenkundigen en aardwetenschappers van SRON, maar ook hun collega’s in de hele wereld, veel informatie over zaken in het heelal, en ook over hoe onze eigen aardatmosfeer werkt.

Uitgeplozen stralen


Uitgeplozen (licht)stralen kunnen allemaal geheimen onthullen over planeten, sterren en andere fenomenen in de ruimte. Hoe een zwart gat een ster opeet, of  welke stoffen er bij een planeet aanwezig zijn bijvoorbeeld. SRON probeert ook uit te zoeken wanneer een planeet bij een andere ster dan onze zon bewoonbaar zou kunnen zijn. Bovendien gaan ze de komende jaren uitzoeken of er ook tweelingzusjes van de aarde in het heelal te vinden zijn.Gereedschapskist


Wie met een knappe kijker het heelal wil onderzoeken in allerlei soorten licht, moet bij het bouwen ervan aan veel dingen denken. Een raket moet een satelliet met zo’n ruimtetelescoop in de ruimte brengen. Maar in de ruimte is geen lucht en je hebt er ook schadelijke straling. Werkt je apparatuur dan nog wel? Je kunt er niet even met een gereedschapskist of usb-stick met nieuwe software naartoe vliegen. Daarom moet je voor een lancering héél lang rekenen, meten, uitproberen en testen.

Op de open dag bij SRON laten medewerkers er van alles over zien. Ook mag je alles vragen aan echte ruimteonderzoekers, atmosfeeronderzoekers en bouwers van ruimtekijkers. Voor groot en klein zijn er leuke ruimtepraatjes, proefjes, prototypes en demonstraties. Knutsel ook je eigen spectroscoop! Tot ziens bij SRON.

Locatie Utrecht: Sorbonnelaan 2, Utrecht Science Park, bij de Uithof
Locatie Groningen: Kapteynborg (Landleven 12), Zernike Campus, Groningen

SRON Netherlands Institute for Space Research is het nationale expertise-instituut voor ruimteonderzoek in Nederland. Bij SRON komen baanbrekende wetenschap, grensverleggende technologieontwikkeling en innovatieve instrumentbouw samen in één uniek instituut. Het instituut maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveSCROLL TO TOP