SRON present at Hannover Messe 2015

SRON staat samen met andere NWO-instituten op de technologiebeurs Hannover Messe 2015, die van 13 tot 17 april duurt. De NWO-stand maakt deel uit van het Holland High Tech-paviljoen, waar ook de Nederlandse ruimtevaartsector (NL Space) een stand heeft. SRON is op beide stands vertegenwoordigd met demonstratieopstellingen van ruimtetechnologie.

In het Holland High Tech House, Hal 2 stand C12, presenteren de NWO-instituten AMOLF, ASTRON, CWI, Differ, Nikhef, NIOZ en SRON, het  ARCNL en andere Nederlandse kennisinstellingen zich als bronnen van hoogwaardige kennis, gericht op samenwerking met het hightech bedrijfsleven. In de stand tonen de instituten instrumenten en infrastructuur voor grote wetenschappelijke projecten, nationaal en internationaal. Ook instrumenten voor wetenschappelijke, analytische en medische toepassingen, en hightech productieapparatuur zijn er te zien. Omdat het een industriebeurs is nemen de instituten ook hun spin-offs mee. Ze laten zo zien dat wetenschappelijk onderzoek een driver is voor technologische innovaties en kan leiden tot maatschappelijke toepassingen.

Secretary of state Sander Dekker visits the SRON stand at the Hannover Messe 2014

SRON laat in het Holland High Tech House een Terahertz-demonstratieopstelling zien, die duidelijk maakt welke teopassingsmogelijkheden er zijn voor deze technologie, die onder meer is gebruikt in SRON’s moleculenjager HIFI. HIFI was een van de drie instrumenten van de Herschel-ruimtetelescoop (ESA), waarvan in het Nederlandse paviljoen ook een schaalmodel te zien is.

Op de NL Space stand vinden bezoekers een demonstratiemodel van de infraroodmodule van Tropomi, het instrument voor de Europese milieusatelliet Sentinel 5 precursor, die naar verwachting in 2015/2016 de ruimte in gaat. Het instrument brengt dagelijks de volledige atmosfeer in kaart en kijkt daarbij onder meer naar koolmonoxide, methaan, stikstofdioxide, ozon en fijnstof.

Tropomi is een samenwerking tussen Dutch Space, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Dutch Space is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI en SRON. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.