Open Days 2013: encounter the secrets of space research

{multithumb thumb_width=200} Ruimteonderzoeksinstituut SRON gooit op zondagmiddag 6 oktober 2013 de deuren wagenwijd open voor publiek. Op lokaties in Utrecht en Groningen vertellen ingenieurs en wetenschappers alles over de nieuwste ontwikkelingen in het aardatmosfeer- en ruimteonderzoek. Kinderen kunnen als echte professoren proefjes doen in het pretlab.

Bezoekers gaan de cleanroom in

Op 6 oktober kan iedereen een kijkje nemen in de Nederlandse ruimteonderzoekkeuken. Hoe worden satellietinstrumenten gebouwd? Wat zijn de jongste ontwikkelingen in het aardatmosfeer- en ruimteonderzoek? Welke missies staan er op stapel? Wat weten we dankzij het ruimteonderzoek van de geboorte en evolutie van sterren en planeten? Van de geschiedenis van het heelal? En van klimaatverandering en luchtkwaliteit op onze aarde? De antwoorden zijn te vinden bij SRON Netherlands Institute for Space Research. De SRON Open Dag 2013 vindt plaats in het kader van het Weekend van de Wetenschap.

Programma
Tijdens de Open Dag geven ruimteonderzoekers presentaties en demonstraties. Zij leggen onder andere uit wat zwarte gaten zijn, hoe wetenschappers de aardatmosfeer vanuit de ruimte meten en hoe instrumenten voor satellieten worden gemaakt. De superschone cleanrooms zijn opengesteld voor publiek. Hier kunnen bezoekers ontdekken hoe de ontwikkeling van gevoelige detectoren in zijn werk gaat en aan welke eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen om een raketlancering te overleven. En hoe maakt men elektronica die in barre omstandigheden van de ruimte heel blijft?
SRON-onderzoekers bestuderen de ruimte, de aardatmosfeer en de atmosferen van exoplaneten (planeten bij andere sterren dan onze zon). Op de Open Dag is het mogelijk om zelf de aardatmosfeer te meten met een smartphone. Bezoekers kunnen bovendien hun eigen exoploneet (een planeet bij een andere ster dan onze zon) creëren met een computerprogramma.

Ruimtelaboratorium voor kinderen

Voor kids
Kinderen hebben op de open dag een eigen ruimte-laboratorium bij SRON. Ze kunnen zelf gel maken, of knutselen met elektronica. Onderzoeker Ruud Hoogeveen legt in de kinderlezing uit hoe een raket werkt, en wat knappe koppen allemaal in de ruimte ontdekken. Na afloop kan iedere jonge bezoeker een eigen ballon oplaten, en zo zelf een reis maken door de atmosfeer. Wie het verst komt, verdient een prijs. Ouders en kinderen kunnen samen meedoen aan de Foton Race, een gigantisch planeten-bordspel op de vloer.

Zpannend Zernike
Op de SRON locatie in Groningen kunnen bezoekers hun bezoek combineren met andere onderzoeksinsituten. Onder de noemer Zpannend Zernike openen diverse wetenschappelijke onderzoeksgroepen en instituten op de Zernike Campus hun deuren voor iedereen. SRON biedt met een doorlopend programma met demonstraties, zelfdoeproeven, exposities en lezingen een kijkje in de keuken van ‘Zpannend Ruimteonderzoek’. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Op iedere lokatie van Zpannend Zernike – Bernoulliborg, SRON, Entrance en KVI – kunnen kinderen via opdrachten een schat verdienen.

Bezoekers in de cleanroom

Data, tijd en locatie SRON is een onderzoeksinstituut en geen museum. Daarom vinden er voortdurend rondleidingen in kleine groepjes plaats langs presentaties die de onderzoekers speciaal voor deze dag hebben voorbereid. Bezoekers kunnen verschillende rondleidingen volgen, die ieder een uur duren. Bij de informatiebalie op de eerste verdieping kan elke bezoeker een ticket afhalen voor een van de rondleidingen. Op het ticket staat de rondleiding en de starttijd.

SRON Utrecht, Sorbonnelaan 2 (De Uithof), Utrecht. SRON Groningen, Landleven 12 (Zernikegebouw), Groningen.
Tijd: 12.00- 17.00 uur. Toegang is gratis. Vrij parkeren.