NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

22 oktober: open dag SRON

22 oktober is het van 12.00-17.00 open dag bij SRON Netherlands Institute for Space Research. Hier kun je alles te weten komen over de nieuwste ontwikkelingen op gebied van ruimteonderzoek. Wat zijn zwarte gaten en exoplaneten? Hoe werken satellietinstrumenten? Bezoek de stofvrije 'clean rooms' of volg een lezing. Kinderen kunnen onder begeleiding hun eigen ruimteonderzoek doen in het pretlab of een lezing volgen over satellieten. Sonnenborgh – museum & sterrenwacht, het Universiteitsmuseum, de Bètafaculteit en Mobilion en hebben ook speciale activiteiten tijdens de WetenWeek. Kijk op www.wetenweekutrecht.nl voor het programmaoverzicht van deze organisaties in Utrecht.

img_1473.jpg
Een bezoek aan de schone kamers van SRON leert dat ruimte-instrumenten aan bijzondere eisen moeten voldoen, om in de ruimte kunnen functioneren (foto SRON)
Programma SRON
Er zijn van 12.00-17.00 doorlopend twee rondleidingen die elk een uur duren. De rondleidingen voeren langs presentaties door ruimteonderzoekers over hun werk. Wat zijn zwarte gaten? Hoe meet je de aardse atmosfeer vanuit de ruimte? Hoe maak je instrumenten voor satellieten? Ook bezoeken we de stofvrije 'clean rooms', waar je hoort aan welke eisen ruimte-instrumenten moeten voldoen.
Om 13.40u en 15.20u geeft dr. Daphne Stam een lezing over 'Exoplaneten’.
De hele dag door zijn er ook films te zien over André Kuipers en Seeds in Space, en HIFI, het meest complexe ruimte-instrument dat ooit gebouwd is onder Nederlandse leiding. Gebruik je energie en veroorzaak de grootste aardbeving in Utrecht of zet de MafKijker op en probeer uit het doolhof te komen.
Kinderen kunnen in het pretlab terecht om hun eigen ruimteonderzoek te doen en lezingen te volgen over satellieten.

Bètafaculteit Universiteit Utrecht: 22 oktober
Waar haal jij je energie vandaan? Hoeveel energie heeft de zon? Kom, kijk,doe en luister, want ons onderzoek is Energiek in beweging! Springende moleculen, tornado's, vulkanen, sport, energie, golven, en een doe-lab voor kinderen.
Wentgebouw, De Uithof

Sonnenborgh - museum & sterrenwacht: 24 en 25 oktober
Wees proefkonijn in Sonnenborgh - museum & sterrenwacht - en doe om 15.00 uur mee met de proef van de dag. Of maak een solar cooker - continu van 12 tot 16 uur. De hele WetenWeek kun je hier de EnergieRace doen – een actieve speurtocht!
Sonnenborgh, Zonnenburg 2

Universiteitsmuseum: 24 en 25 oktober
Doe in het Universiteitsmuseum om 13.30 uur mee met de Proef van de Dag. Of bouw een slim apparaat dat het werk voor je doet - continu van 12 tot 16 uur. De hele wetenweek kun je hier de energierace doen - een actieve speurtocht!
Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106

Mobilion: 18 t/m 25 oktober
Teveel energie, snel weg op de snelweg. Hoe? Bij Mobilion proef je olie gemaakt van tarwe. Je komt meer te weten over de waterstofauto, de energieke ijscokar of het dimmen van straatverlichting. En doe mee aan de speurtocht waar je energie van krijgt.
Mobilion, Groenewoudsedijk 2A

Adressen en meer info
SRON: Sorbonnelaan 2, De Uithof Utrecht, 030-2535600, www.sron.nl
SRON is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid. Neem vanaf Utrecht CS de bus richting de Uithof: bus 11 (halte Botanische Tuin) of bus 12 (halte Sorbonnelaan).

 SCROLL TO TOP