NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

NEWS & MEDIA

NEWS & MEDIA

PUBLIC OUTREACH

SRON hecht veel waarde aan het delen van kennis met een breed publiek. Met een actieve mediastrategie, de ontwikkeling van toegankelijke communicatiemiddelen, educatieve filmpjes, open dagen en tentoonstellingen in onder andere NEMO en Space Expo wil SRON bij jong en oud interesse wekken voor het ruimteonderzoek.

ispex-team1.jpg
In 2012 won het iSPEX-team met SRON-onderzoekers Jeroen Rietjens en Martijn Smit, de Academische jaarprijs met het project "Meet fijnstof met je smartphone".

Burgerwetenschap

In 2012 won het iSPEX-team met SRON-onderzoekers Jeroen Rietjens en Martijn Smit, de Academische jaarprijs met het project 'Meet fijnstof met je smartphone'. De Academische jaarprijs is een prijs voor wetenschappers die een breed publiek weten te interesseren voor onderzoek. Met het prijzenbedrag van een ton organiseerde het team een landelijke meetdag voor fijnstof. Alle iSPEX-metingen zijn gecombineerd tot een kaart van fijnstof boven Nederland.

Tentoonstellingen

Begin 2012 opende SRON een kleine tentoonstelling in Space Expo Noordwijk, ter ere van het vijftigjarig bestaan van het ruimteonderzoek in Nederland. De tentoonstelling blikt terug op beeldbepalende Nederlandse pioniers, wetenschappelijke doorbraken en invloedrijke experimenten, maar kijkt ook vooruit naar toekomstige ontwikkelingen.

Ook op de rondtoerende NASA tentoonstelling NASA – A Human Adventure in de Jaarbeurs Utrecht ontbrak SRON niet. Zo stonden er onder andere modellen van de ruimtetelescoop Herschel en de moleculenjager HIFI. Ook de verzonken tralies en andere detector-hardware waren aanwezig niet. Voor amateursterrenkundigen en andere geïnteresseerden organiseerde SRON in samenwerking met de KNVWS een publiekssymposium over exoplaneten.

tweede-aarde2.jpg
Begin 2016 werd de door SRON gesponsorde exhibit "De tweede aarde" onthuld in NEMO Science Museum, Amsterdam.

Begin 2016 werd de door SRON gesponsorde exhibit "De tweede aarde" onthuld in NEMO Science Museum, Amsterdam. "De tweede aarde" richt zich specifiek op de leefbare zone rond een ster. Bezoekers kunnen bij de opstelling zelf de positie van een planeet veranderen in de leefbare zone rond een ster als onze zon, en aan den lijve ondervinden wat er dan gebeurt. Ook krijgen ze op een beeldscherm informatie over de veranderende leefomstandigheden op de planeet.  

Open Dagen

Tijdens het Weekend van de Wetenschap trekken de open dagen van SRON honderden bezoekers op de locaties in Utrecht en Groningen. Bezoekers kunnen snuffelen aan de nieuwste ontwikkelingen in het aardatmosfeer- en ruimteonderzoek en een kijkje nemen in de labs en cleanrooms. Er zijn ook kinderlezingen en een pretlab voor kinderen.

Educatieve filmpjes en tv-programma's

open-dag1.jpg

SRON maakt ook educatieve filmpjes over het ruimteonderzoek, bijvoorbeeld in samenwerking met NTR Schooltv, ESERO NL/Science Center NEMO, zoals dit filmpje over onze verzonken tralies.

 SCROLL TO TOP