ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

Wouter Laauwen heeft nog steeds geen pinguin gezien en telt met gemengde gevoelens af voor de terugreis. Lancering of familie? Een onmogelijke keus...

Blog_7_Verhoogde_gondel_zonder_zonnepanelen_klein.jpg
De verhoogde gondel: alleen de zonnepanelen ontbreken nog. In de gondel werkt Jose Siles aan de LO geholpen door Jenna Kloosterman, beiden van JPL
De gondel is de afgelopen dagen een meter gegroeid. Onderaan is een sectie toegevoegd met alle vlucht-electronica voor de gondel: computers, communicatie, voedingen en accu's. De zware dingen onderin, logisch, maar ons instrument bevind zich nu ineens ruim twee meter boven de grond. Alle klusjes die voorheen even snel gingen, vragen nu een ladder, nadenken over gereedschap en steunpunt en soms gewoon acrobatiek. Goed nadenken dus, en opruimen. Want je wil niet dat er bij een pointing test, waarbij de telescoop gekanteld wordt, gereedschap door de optiek valt.

Maar we gaan nog steeds gestaag vooruit. Mijn inschatting is op dit moment twee op één: twee dagen van voortgang en één dag tegenslag. De datum voor de laatste grote test, de hangtest, is 20 december. Volgens de meteoroloog is het gewenste stromingspatroon op 40 km hoogte nog niet tot stand gekomen. Dit wordt verwacht rond 18 december. We verliezen dus nog geen vluchtdagen. Daarnaast wordt waarschijnlijk de ballon van de onze collega's van GRIPS als eerste gelanceerd dus dat geeft nog wat extra ademruimte.

Er moet nog wel steeds veel gedaan worden. Niet alleen elektrisch maar vooral ook in de software. Op dit moment draaien we zelf aan de knoppen voor onze tests maar straks tijdens de vlucht moet alles automatisch. We moeten van een lab-instrument naar een waarneemplatform. Alle instellingen moeten geoptimaliseerd worden aan de huidige configuratie van het instrument. Alle mogelijke foutmodes moeten worden geïdentificeerd en voorzien van oplossingen enzovoort, enzovoort.

Pinguins

Blog_7_Pinguins_klein.jpg
Pinguins zien verandert de mens...
Het seizoen gaat ook merkbaar verder. De afgelopen dagen hebben we regelmatig temperaturen boven nul gehad. De McMurdo rivieren gaan stromen: McMurdo ligt tussen de besneeuwde hellingen en de zee. Veel werk voor de support teams om het water in goede banen te leiden: afvoeren zijn nog gevuld met ijs dus overal verschijnen noodaggregaten en verwarmingselementen om het waterafvoersysteem te openen en overstromingen te voorkomen. Ook het zee-ijs begint te veranderen. Vanaf hoge punten in de omgeving kan je de open zee op de horizon dichterbij zien komen. De scheuren in het ijs beginnen te werken en er zijn pinguïns gezien op de excursie naar Cape Evans. Het zien van pinguïns schijnt een spirituele ervaring te zijn die je mentaal verandert: mensen die pinguïns hebben gezien zullen te pas en te onpas een telefoon met pinguïn-foto's en -filmpjes onder je neus duwen. Er is een scherpe kloof van afgunst en ongeloof tussen de zieners en de niet-zieners. Ik hoor nog steeds bij de laatste, de dierentuin in Emmen schijnt niet mee te tellen. Darren heeft ze wel gezien, hij wel.

Groundhog Day

Blog_7_Darren_klein.jpg
Collega Darren Hayton in de secundaire spiegel van de telescoop
De thuisreis nadert, dat ook. De afgelopen weken zeiden we het regelmatig: het is weer Groundhog Day (naar de film met Bill Murray in de hoofdrol): Elke dag is min of meer hetzelfde als de vorige, hetzelfde dagritme, geen onderbreking door weekend, verenigingen of andere dingen die normaal de dagen onderscheiden. Maar nu komt de thuisreis er aan. De laatste maandag, dinsdag, woensdag en nu donderdag. En erger, ik ga de lancering niet meemaken, zelfs niet die van onze collega's, ik ga zelfs de hangtest niet meemaken.

Eigenlijk zou ik moeten blijven maar er wordt niet gevlogen tussen 17 december en 4 januari dus dat betekent in één keer alle feestdagen missen plus een aantal verjaardagen (dochter o.a.). STO-1 vloog zelfs pas op 16 januari. Heel moeilijk. Ik wil wel naar huis, ben inmiddels al vanaf 17 oktober onderweg, maar die lancering is toch ook wel uniek. En ik heb niet voor niets de safety briefing van de NASA bijgewoond - in geval van een incident moeten we al onze data-dragers inclusief privé-apparatuur zoals telefoons inleveren voor analyse. Dat zou in Nederland toch wel wat vraagtekens oproepen.

De final countdown: Nog 4 nachten slapen tot de terugreis, 40 vlieguren + overhead, McMurdo - Christchurch - Sydney - Los Angeles - Amsterdam - Groningen, 31000 kilometer. Wil ik nu wel of niet, lanceren of familie…SCROLL TO TOP