ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

ASTROPHYSICS | Space instruments & demonstrators

Wouter Laauwens dagen zijn inmiddels meer dan gevuld. Van vroeg tot laat werken aan de 4,7 Thz-ontvanger. Maar er is ook tijd voor uitstapjes naar een claustrofobische observatiepost onder het ijs en de hut van Zuidpoolreiziger Scott...

Blog_5_Poolreiziger_Wouter_L_klein.jpg
Poolreiziger Wouter Laauwen in zijn "Big Red"...
Ik ben inmiddels een week in McMurdo. Sommige dingen worden gewoon: mijn kamer delen, drie warme maaltijden per dag, lang wollen ondergoed. Andere dingen blijven bijzonder: het fantastische landschap, het weer dat in 5 minuten van aangenaam in extreem veranderd als de wind opsteekt, de zon die om half één 's nachts pal in het zuiden schijnt. Het blijft vreemd dat als je 's nachts de kroeg uit komt, je je zonnebril moet opzetten. Ik schrik ook nog steeds wakker 's nachts omdat ik denk dat ik me verslapen heb.

De dagen zijn gevuld met werk. 6.30 uur op, douchen, vanaf 7.00 uur ontbijten in de kantine, om 7.30 uur in de bus: een soort Mad Max-truck met gigantische wielen, die rijdt door een surrealistisch landschap. En dan vanaf 8.15 uur in het lab aan het werk. Het grote verschil met werken thuis is natuurlijk dat ik een grote tas met mijn pooluitrusting meesleep, dat is verplicht als je het dorp verlaat. Zonder uitrusting maak je geen schijn van kans als er iets misgaat. Het zicht kan bijvoorbeeld in 5 minuten van goed naar vrijwel nul gaan als de wind aantrekt en dan kan je zo maar uren vastzitten.

Integratie: gezonde dosis creativiteit

Blog_5_Signaalbron_op_de_cryostaat_klein.jpg
SRON's signaalbron, gemonteerd op de cryostaat...
In de hangar wordt aan een kant de ballongondel opgebouwd: telescoop, startracker, boordcomputers, standregeling, communicatie etcetera. Onder de telescoop is een plek vrij voor onze cryostaat, een gigantische thermosfles met daarin onze koude optische instrumenten, detectoren en versterkers. Aan de buitenkant van de cryostaat komt de warme optiek, signaalgeneratoren (LO's), elektronica en dit alles wordt ook weer bestuurd door een computer. Alles is getest in Palestine (Texas) tijdens de zogenaamde hangtest, waarbij de gondel compleet geassembleerd buiten opgehangen is en bediend alsof hij onder een ballon zou hangen.

Vervolgens is alles weer uit elkaar gehaald en in onderdelen naar McMurdo verscheept. Uiteraard moesten er ook nog wat dingen beter. De integratie verloopt gestaag maar omdat we met een uniek instrument bezig zijn kom je ook unieke problemen tegen. In combinatie met een beperkte lab-uitrusting en de dichtstbijzijnde winkel op 4000 km afstand vraagt dit om een gezonde dosis creativiteit. Daar doen we het voor. De werkdag eindigt om 17:30 met de rit terug naar McMurdo. Daar is het meteen aanschuiven voor het avondeten. Vanaf een uur of zeven ben je dan vrij om te doen wat je wil mits je alle verplichte cursussen hebt gedaan: Outdoor Safety Lecture, Light Vehicle Training, General Fire Safety, Waste and Recycle, Crairy Lab Safety Tour, Antartic Survival Skills en Helicopter Info. Gelukkig kon ik alles meteen de dag na aankomst doen dus ik heb nu toestemming om McMurdo te verlaten en de interessante plekken te gaan bekijken (na indiening van een reisplan en het ophalen van een radio en uitchecken).

 

Observatiepost onder het ijs

Blog_5_Scotts_Hut_klein.jpg
Scott's Hut
Gedenkwaardig is mijn bezoekje aan de zogenaamde OB-tube, een observatiepost in het ijs. Of liever gezegd het bezoek dat collega Darren brengt. Je daalt in de OB door ruim 2 m ijs heen naar een kleine observatieruimte, met rondom glas. Toen ik door de nauwe buis probeerde af te dalen naar de observatieruimte kreeg mijn claustrofobie de overhand. Ken je grens...Enkele dagen later hebben ze daadwerkelijk iemand moeten ontzetten die niet meer voor of achteruit kon. Er is op YouTube een filmpje te vinden met het uitzicht onderwater.

Met een aantal collega's doe ik ook de Cape Armitage loop, een langlaufparcours over het zee-ijs rondom de kaap van McMurdo naar Scott Base (de basis van Nieuw Zeeland). Toch niet zo eenvoudig dat langlaufen op het ijs, maar wel leuk. We beklimmen ook Observation Hill, een steile heuvel van ongeveer 230 meter hoog die net buiten McMurdo ligt. Het kruis op de top is geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen poolreiziger Scott en zijn team, door de groep die hen had moeten ophalen in 1912. Scott's hut op Hut Point, gebouwd tijdens zijn eerste expeditie in 1902, staat er nog bij alsof hij gisteren is gebouwd. Je kan alleen een beetje naar binnen gluren: alles staat er nog alsof ze elk moment kunnen terugkomen, inclusief half geslachte dieren. Heel apart...

Goed en slecht nieuws

Blog_5_Cryostaat_gevuld_met_helium_klein.jpg
De cryostaat wordt gevuld met helium
En tenslotte was het vandaag (20 november, red.), een dag van goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat we zojuist de hele signaalketen van de 4.7 THz-ontvanger werkend hebben gekregen. Er gaat een lokaal signaal naar binnen, we zien de hemel en er komt een gewenst signaal uit de detector naar buiten. Er moet nog wat geoptimaliseerd worden maar alle stappen werken. Succes! Het slechte nieuws is dat de wc stuk is. Vanaf nu wordt het de "long drop": de antarctische variant van wc-gemak, inclusief rond stuivende sneeuw en -10 graden Celsius in de wc.SCROLL TO TOP